Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raketkarriären lyfter Erngren mot blågul himmel

De flesta satsar från barnsben för att nå en eventuell landslagsplats. För Ida Erngren tog det ungefär ett år. Nu har Fagersta CA:s starkast lysande stjärna gjort din debut i den blågula dräkten – och hon fick rejäl mersmak.

Annons
Ida Erngren är född och uppväxt i Uppsala. I bakgrunden syns Botaniska trädgården.

Först 2011 köpte Fagersta CA:s Ida Erngren sin första racercykel. Då var hon bara ute efter att hitta ett nytt sätt att träna kondition. Simning och löpning var inte nog. Och cyklingen blev en lyckoträff.

– Jag kände att det var min grej. Förra våren, 2013, träffade jag Joachim (Englesson, coach i FCA) på ett träningspass. Han tyckte att jag skulle prova att tävla, så han övertalade mig till det, säger Erngren.

Och det var där framgångssagan tog sin början. Erngren ställde upp i några tävlingar 2013 och tog även ett par pallplatser. I slutet av säsongen bestämde hon sig för att göra en riktig satsning – och blev värvad till Fagersta CA:s nya damelitlag.

– Joachim säger att han såg direkt att det fanns något. Han trodde inte på att jag hade cyklat så lite när jag berättade det.

Under den här säsongen har Erngren varit Fagerstas starkast lysande stjärna. Hon har radat upp pallplatser. Och det har även gett eko i cykelvärlden. När världscuptävlingen i Vårgårda skulle köras för två veckor sedan blev Erngren uppringd av Sveriges förbundskapten som gav henne en plats i truppen.

– Jag blev ganska förvånad, kan man säga. Sedan hade jag på känn att jag var aktuell med tanke på mina resultat under sommaren. Men det tog ett tag innan jag fattade det.

Erngren slutade på 60:e plats av 73 som kom i mål. Ett resultat hon var missnöjd med. Men hon poängterar att hon är villig att satsa för att få representera Sverige igen i framtiden. Det är ett mål hon har.

– Ja, lite så blir det väl. Men det är nog inte det huvudsakliga målet. Målet är att prestera när jag väl är där och känna att jag har där att göra. Jag vill göra något vettigt när jag blir uttagen.

Har du tänkt på om du i framtiden också vill ingå i något proffsstall?– Det har jag inte funderat så mycket på. Som det ser ut nu vill jag fortsätta i Fagersta. Det här var ett uppstartsår och vi har utvecklats otroligt mycket allihopa. Hela laget, organisationen och klubben. Det vill jag fortsätta jobba på så det kan bli något som håller när vi som är med där nu inte är med längre senare.

Mer läsning

Annons