Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo med kanonerna när kylan slår till

"Helst vill vi ha en prognos som talar om en vecka med kyla".

Annons
Skidklubbens ordförande Mattias Ramström.

Hösten har varit riktigt mild. Men nu tycks kylan vara på gång. Till glädje för inte minst skidåkarna. Norbergs Skidklubb är redo att starta snökanonerna för att så snabbt som möjligt kunna erbjuda spår på Vinterstadion för de åksugna.

– Helst vill vi ha en prognos som talar om en vecka med kyla, säger Mattias Ramström, ordförande i skidklubben.

För de motionärer som tränar för vinterns skidlopp, som exempelvis Engelbrektsloppet, har hösten inte varit den bästa. Det enda alternativet har varit barmarksträning i olika former.

Eller så har den skidsugne fått sätta sig bilen för att kanske åka till skidtunneln i Torsby, eller ta sig en tur till Idre där längdspåren öppnade i början av veckan.

Nu utlovar dock väderinstituten kyla till slutet av veckan. Och kanske också lite snö i våra trakter.

Om nu kylan kommer är Norbergs Skidklubb redo att starta snökanonerna på Vinterstadion i Klackberg. För den natursnö som är att vänta lär inte räcka långt.

– Det bör vara neråt minus fem för att göra snö. Det bästa för oss är om det hinner vara kallt ett tag så att det blir lite tjäle i backen innan vi börjar köra snökanonerna. Då hinner också vattnet, som vi tar ur sjön, bli lite kallare, säger Mattias Ramström.

Förra hösten samarbetade skid- och slalomklubben om snöläggningen och det fanns då tillgång till sex snökanoner, men det var bara fem som kördes.

– Vi började med skidstadion. Det tog fyra och ett halvt dygn innan vi hade en slinga på två och en halv kilometer som var åkbar. Då öppnade vi mellan jul och nyår. Och det kom massor av motionärer från alla tänkbara håll. Det var många som var sugna på att komma i gång med träningen inför de olika loppen, säger Ramström.

– Då hade vi ett arbetsschema där fyra personer jobbade åt gången i sextimmarspass. Plus att vi hade hjälp av folk från Engelbrektsloppet som också var med och sprutade snö.

Upplägget i år med snötillverkning, när väl kylan kommer, blir något liknande. Klart är att Vinterstadion kommer först och slalombacken får vänta tills jobbet längdstadion är klart.

– Det är inte bara snöläggning som ska göras. Vi har haft en familjedag under hösten där vi har rensat sly och snyggat till runt spåret, säger Ramström.

Arbetet med att få till åkbara spår på Vinterstadion kräver en rejäl arbetsinsats av klubbens medlemmar. Det är många timmar av ideellt arbete som läggs ner under en säsong.

– Tobias och Thomas Brandt, som är stadionansvariga i klubben, gör ett hästjobb med det här. Och är det så att finns fler personer som vill vara med och hjälpa till, är det bara att höra av sig till mig, säger Ramström.

Mer läsning

Annons