Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är gräsläget på planerna

De blöta planerna oroar inför att fotbollen snart ska sparkas i gång. Nu blir Fagerlidens konstgräs hemmaplan för många lokala lag.

Annons
Fagerlidens naturgräs är avstängt.

Det kommer inte som någon större överraskning att fotbollsplanerna inte ser speciellt bra ut inför fotbollspremiärerna de kommande veckorna. Snön låg kvar för länge för att klubbarna skulle ha kunnat börja arbeta med gräset och få det bra i tid. Det innebär nu en del problem inför hemmapremiärerna.

Men de som suktar efter att äntligen få se Fagersta Södra spela division 4-fotboll i Fagersta igen jublar nog. Den första seriematchen, som spelas nu på lördag, är nämligen flyttad från Munktorps hemmaplan till Fagerlidens konstgräs. Sedan väntar den riktiga hemmapremiären helgen efter. Men då blir återigen Fagerlidens konstgräs Södras hemmaplan.

– Jag är tveksam till om vi hinner fixa Onsjövallen till dess. Den är fri från snö och is, men tjälen är kvar i marken. Vi måste invänta att den släpper, säger Fagersta Södras sportchef Peter Trsavec.

När är det i så fall aktuellt med spel på Onsjövallen?– Vi får avvakta den här veckan och se hur vädret blir. Men den tredje veckan i maj ska det vara klart, säger Trsavec.

Norberg/Högfors hemmaplan Malmheden IP är inte heller i spelbart skick inför deras hemmapremiär den 4 maj. Ordförande Joakim Rask menar att läget i år är värre än tidigare.

– Absolut, det är mycket värre. Det är stor skillnad. Förra året vältade vi planerna den 4 april och då var de nästa för hårda för att välta dem.

Vad gör ni om ni inte kan spela på Malmheden 4 maj?– Då lär vi hyra in oss på Fagerlidens konstgräs. Ett alternativ är att vända på det och spela hemmamatchen på bortaplan. Men det verkade inte som att Västerås SK U var så intresserat av det, säger Joakim Rask.

Skinnskatteberg SK:s Hedströmmen IP är också den i odugligt skick än så länge. Som tur är har SSK sin hemmapremiär först den 12 maj mot Sörstafors-Kolbäck FK, och då kan planen vara redo för fotbollsspel.

– Vi får räkna med 14 dagar till innan den är spelbar. Men vi ligger bra till tack vare att laget har några bortamatcher i början, säger Bertil Johansson, som sköter om Hedströmmen och ser till att arbetet går framåt.

Västanfors IF:s riktiga hemmaplan, Fagerlidens naturgräs, är just nu helt avstängd för spel. Där väntar också en hel del arbete innan damerna kan göra entré.

– Det är snöfritt, men det är fortfarande blött. Vi kan inte gå ut med vår maskin och jobba på planen ännu. Men förhoppningsvis kan vår vaktmästare gå ut under veckan och börja jobba, säger Bo Axelsson på Fagersta kommun.

När räknar ni med att det kan bli spel på gräset?– Jag har en svag förhoppning om att öppna 6 maj.

Annons