Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska nya stjärnan frälsa FAIK

Han hade anbud från ett tiotal klubbar, och valde till slut Fagersta AIK. Här berättar det färska nyförvärvet Martin Hällströmer om den tunga fjolårssäsongen, sin syn på FAIK och varför han valde division 2.

Annons
Martin Hällströmer skrev på ett ettårskontrakt med FAIK i torsdags.

22-årige Martin Hällströmer skrev i torsdags på ett ettårskontrakt med FAIK. Han är en av de sista pusselbitarna i lagbygget till säsongen, och nog ser han fram emot att – förhoppningsvis – spela i ett vinnande lag igen. Fjolårssäsongen med Smedjebacken HC, som han nu kom ifrån, var allt annat än en fröjd. Laget degraderas till division 3.

– Det var en tung säsong. Den vill jag bara glömma.

Var du helt inställd på att lämna laget?– Ja, det var jag. Jag ville prova något nytt.

Ett tiotal klubbar hörde av sig. Men det var FAIK:s sportchef Stefan Persson som lyckades övertyga Hällströmer om att ansluta sig till klubben.

– Det är alltid roligt när andra klubbar visar intresse. Det är bra att de hör av sig och visar att de vill ha en.

Varför blev det FAIK?– Det är nära hem till Smedjebacken där jag jobbar och bor. Och de vill göra en satsning och ta klivet upp. Det skulle vara en rolig resa att vara med på.

Hällströmer, som kan användas både som center och forward, öste in poäng förra säsongen, trots att hans lag låg i botten och mest förlorade. På 29 matcher stod han för 51 (28+23) poäng. Räkna därför med att han har förväntningar på sig att producera när han nu drar på sig den svarta FAIK-dressen.

– De har sagt att jag ska vara med i de producerande linorna. Den första eller andra. Jag ska göra det jag är bra på. Det är skridskoåkningen och speluppfattningen. Sedan kanske jag nyper dit någon puck också, säger Hällströmer ödmjukt.

Genom åren har han varit på Fagerliden och mött FAIK ett antal gånger. Matcherna, som nästan kan räknas som ett derby, har många gånger varit stenhårda. Och det är precis så han ser på FAIK. Det är ett tungt lag att möta.

– Ja, det är tufft. De spelar riktigt hårt och ligger på hela tiden. Mycket grisspel har varit FAIK:s sätt.

Stefan Persson har beskrivit Hällströmer som en talang som tar den långa vägen. I stället för att gå direkt från ishockeygymnasiet till någon hårdsatsande klubb valde han spel i Smedjebacken. Det blev en kort sejour i Hedemora SK i division 1 säsongen 2012/13, men nu är det alltså division 2 som gäller igen. Det har dock sin förklaring, menar Hällströmer själv.

– Självklart vill jag uppåt. Men jag spelar hellre i en lägre division och får mycket speltid än att spela i en högre division och inte få göra det jag vill och kan.

Mer läsning

Annons