Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Södra expandera i framtiden

Fagersta Södra A-lag sviktar. Men däremot gör laget för funktionshindrade, Fagersta Flyers, succé. Nu vill eldsjälen Leif ”Wesslan” Westberg expandera verksamheten – och låta laget testa nya idrotter.

Annons

”En sådan här idrottsglädje går inte att hitta någon annanstans”, sa en åskådare till FP när Fagersta Södra firade 75 år i lördags.

Det han syftade på var inte arrangemanget, ungdomsfotbollen eller A-laget. Det var Fagersta Flyers, klubbens lag för funktionshindrade.

Laget spelade en internmatch och drog ner mest applåder under hela dagen. Två år efter att Leif ”Wesslan” Westberg startade laget har det blivit en succé.

– Som individer har de utvecklats och alla går framåt efter sina förutsättningar.

Plus att de är så jäkla fokuserade och vill det här. Vi får inte missa en träning, vi får inte ställa in något. Då blir de blir skitsura, säger Westberg.

Vilket tyder på ett ganska starkt engagemang?– Ja, det är helt makalöst. Det är ett helt gratis engagemang, man behöver inte peppa dem nånting.

Westberg menar nu att nästa steg för Fagersta Flyers är att expandera verksamheten ytterligare. Hans första uppdrag är ett rekrytera flera spelare. Och sedan ska laget testa flera idrotter.

– Under vintern ska jag prata med lite andra föreningar så de (Flyers) får prova på skytte och innebandy, om de är beredda att ta emot oss och testa. Innebandy verkar många vara sugna på, det är ganska vanligt inom handikappidrott.

Så då pratar vi om föreningar utanför Södra?– Det kan vara utanför Södra. Men vi kan också vara en handikappsektion i Södra. Vi behöver inte begränsa oss till fotboll. Vi har redan en friidrottssektion. Längdhopp och löpning är nästan det tacksammaste inom handikappidrott som finns.

Nyligen blev Westberg invald i styrelsen för Västmanlands handikappidrottsförbund. Han har hittills bara medverkat på två möten, men har redan förstått att ekonomin har blivit sämre den senaste tiden. Och det på grund av politiker.

– Det är jättesvårt att arrangera något, man får inga bidrag. Så det måste vi börja undersöka. Vi måste börja lobba för det. Det är pinsamt för politiker som har varit med och tagit sådana här beslut. Det är jävligt genant.

Dock framhåller Westberg Fagersta kommun, som stöttar verksamheten till 100 procent.

– Kommunen är en fantastisk sponsor. De lånar ut buss när vi ska iväg, tankad och klar.

Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson, som höll tal på 75-årsfirandet, hyllar också Södras engagemang.

– Jag är fylld av beundran. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att Södra har varit ett föredöme inom idrotten. Det finns ingen annan förening som så bra kunnat göra saker själv, säger han.

Annons