Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så urartade skandalmatchen i division 6: "Då brakade helvetet lös"

Division 6-matchen mellan Bäckby och Norberg avbröts och polis tillkallades. Efteråt går åsikterna isär om vad som hände på Råby IP.- Helvetet brakade lös och deras spelare rusade mot min assisterande, säger huvuddomaren i matchen.- Huvuddomaren och linjedomaren uppträdde hotfullt, säger Bäckbyspelaren Hajor Hassani.

Annons
Här på Råby IP:s naturgräs spelades den berörda matchen.

Det var på onsdagskvällen den 7 september som division 6-matchen i fotboll urartade.

I den 82:a minuten gjorde bortalaget Norberg mål och tog ledningen med 3-2.

Då uppstod en konflikt mellan domarteamet och hemmalaget Bäckby.

Norbergs tränare Stefan Holm och hans lag var inte involverade i bråket utan följde det från sidan. Så här beskriver han scenerna som utspelade sig på Råby IP:s naturgräs.

- Först var det en spelare från Bäckby som sprang fram till assisterande domaren och skrek att det var offside. Men det var inte offside. Sedan, som på en signal, kom hela laget och ledarna rusande. Och alla stod och skrek. Vi i Norberg skrek åt våra spelare att de skulle gå undan. Och det gjorde de. Så vi stod där med armarna i kors och bara väntade. Vi tänkte att det här tar väl snart slut, men det gick nog fem, kanske tio minuter. Alla spelarna i Bäckby stod runt domarna, säger Stefan Holm.

Huvuddomaren i matchen valde att avbryta matchen. I samband med det tillkallades polis.

- När domaren blåst av matchen frågade han om han fick låna en telefon av oss. Han ville ringa efter polis. Vi, och domarna stod kvar vid planen i stället för att gå till omklädningsrummen, och väntade på polisen. Men när polisen kom var det hur lugnt som helst igen, säger Stefan Holm.

Hur ser du på det som hände?- Det här är det värsta jag har varit med om under alla år som tränare. Matchen var hur lugn som helst fram till 3-2-målet.

Huvuddomaren i matchen ger en liknande bild av händelseförloppet:

- Med tolv minuter kvar så slog Norberg en perfekt boll som sedan ledde till mål. Bäckbyspelarna hävdade dock att det var tio meter offside, men både jag och den assisterande tyckte att det var helt riktigt. Och då brakade helvetet lös. Deras spelare rusade mot min assisterande och jag sprang för att hinna stoppa dem men de sprang mer eller mindre rakt över mig. Min assisterande fick ta emot glåpord och jag blir kallad rasist och det var ett jäkla liv. Det höll på i säkert fem minuter utan att vi lyckades stoppa det. Då fick jag ta beslutet att bryta matchen.

- Min assisterande ville där och då göra en polisanmälan och vi fick låna en mobiltelefon och ringde polisen. Polisen kom väl till platsen på sju, åtta minuter sen stannade de och bevakade tills vi hade bytt om och åkte därifrån.

Bäckbyspelaren Hajor Hassani beskriver den urartade matchen så här:

- Det var huvuddomaren som hetsade upp stämningen. Han gick hotfullt mot vår tränare, och linjedomaren agerade också hotfullt hela matchen. Linjedomaren lyfte flaggan men höll sedan ner den i slutet av matchen, en solklar offside, som ledde till deras 3-2-mål. Då reagerade vi, men vi var inte hotfulla. Linjedomaren var hotfull mot oss hela matchen, utan anledning.

- Huvuddomaren sa så här till en av våra afrikanska spelare: ”Hör du inte vad jag säger, vi talar inte samma språk, ska jag ta det på engelska, eller?” Det är klart att vår spelare kände sig kränkt av det.

Huvuddomaren:

- Bäckbys kapten var på mig flertalet gånger och ville ha en förklaring på mer eller mindre varje domslut jag tog. Vid ett beslut som togs av min assisterande så var han på mig och undrade om jag inte hade någon kommunikation med min assisterande. Jag var redan lite irriterad på att han efter varje domslut skulle ifrågasätta och slängde väl ur mig att min assisterande är från Irak och har flyttat hit för att plugga och att vi kanske inte riktigt klarade varandras språk. Då blev det ju missförstånd och en spelare i Bäckby trodde att jag riktade den kommentaren till deras kapten.

En ledare i Bäckby IF, som vill vara anonym, hävdar att klubben har skickat in en anmälan mot domarna till Västmanlands fotbollsförbund (VFF).

Domarteamet å sin sida kommer att lämna in sin rapport om matchen till VFF.

När polis tillkallades på onsdagskvällen gjordes ingen anmälan på plats. Och på torsdagen hade Västeråspolisens pressinformatörer ännu inte tillgång till några anmälningar som kan sättas i samband med händelsen. Sådana anmälningar kan dock ha gjorts, men de har i så fall ännu inte administrerats på ett sådant sätt att de kan göras tillgängliga för massmedia.

Vad som händer med den aktuella matchen, som Norberg alltså ledde med 3-2 när den avbröts, återstår att se.

- Det enda vi har gjort hittills är att matchen är rapporterad som avbruten. Nu väntar vi på rapporten från domarna innan vi gör något mer, säger Marie Sandersson Bergwall på Västmanlands fotbollförbund.

Annons