Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandströms tid fram till comebacken i FAIK

Han representerade sju klubbar på tre år. Till slut tröttnade Rasmus Sandström och flyttade hem till sin moderklubb Fagersta AIK. Men sejouren i Fagerliden kan bli kortvarig.

Annons

För några år sedan pekade Rasmus Sandströms hockeykarriär spikrakt uppåt. Han gjorde poängsuccé i Surahammars IF säsongen 09/10 och värvades till allsvenska Västerås IK. Spelet flöt på, han fortsatte att producera framåt och såg fram emot den nästkommande säsongen. Men då bytte laget tränare. Mats Waltin kom in – och fryste ut Rasmus.

– Det kändes direkt att han inte gillade mig. Han var på mig hela tiden och gnällde inför hela laget. På försäsongen kom jag tvåa i den interna poängligan i laget, men ändå bänkade han mig, säger Rasmus.

Det var alltså någonting som inte stämde i kemin mellan tränare Waltin och Rasmus – trots att han gjorde de poäng som behövdes. Lösningen blev, efter en sejour i VIK:s superelitlag, en utlåning till Almtuna IS från Uppsala. Laget låg två placeringar före Västerås i tabellen när Rasmus lånades ut. Och i Almtuna blev han allt annat än bänkad.

– Det blev en nytändning för mig och jag fick spela i förstakedjan. Jag trivdes bra där.

Men lånekontraktet tog slut efter säsongen. Almtuna var intresserat av att förlänga det, men det drog ut på tiden och till slut valde jag Helsingborgs HC i stället.

Rasmus farbror Tomas, som har kontakter med Helsingborg, hade fått dem att kontraktera honom. Under säsongen 2011/12 gjorde han 13 poäng på 29 matcher. Men trots att han även trivdes där gick flyttlasset vidare, den här gången till division 1-klubben Falu IF. Där har han under den här säsongen öst in poäng. På 28 matcher stod han för 35 poäng. Men:

– Vi hade ett bra lag, men inget bra spel. Och när vi nu i slutet av säsongen inte hade något att spela för valde jag att komma hem och försöka få upp FAIK i division 1.

Har det inte varit jobbigt att flytta runt så mycket?

– I dagens hockey är det så här, spelare stannar inte mer än några år i samma klubb. Men det är klart att det skulle vara skönt att vara kvar på samma ställe och få lite trygghet.

Hur är det att vara tillbaka där allting började?– Det är jävligt roligt. Jag känner alla killar i laget sedan tidigare. Några spelade jag med sist jag var här i a-laget (2007), andra spelade jag med under juniortiden.

Men att FAIK nu åkte ur playoffspelet och därmed missade chansen att gå upp i division 1 kan ha varit avgörande för Ramus Sandströms framtid.

Läs om Sandströms tankar om sin framtida karriär i onsdagens papperstidning.

Annons