Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på A-lag ska lyfta ungdomar

När A-laget lyfter så ska ungdomshockey följa med. Det är i alla fall tanken.- Det känns positivt att jobba med hockeyn i Fagersta nu, säger Leif Skog.

Annons
Målsättningen är att Fagersta AIK inom några år ska ha ett juniorlag igen, och att klubben på så sätt ska kunna fylla på A-lagstruppen med några egna spelare varje säsong. Så en första uppgift för Leif Skog i ungdomssektionen blir att locka fler ungdomar att börja spela hockey.

Intresset för ishockey har alltid funnits i Fagersta. Lite större när det gått bra för FAIK, lite lägre när de sportsliga resultaten uteblivit.

- Just nu känns det bara positivt. Klubben är i ett bra läge och det är bra fart runt A-laget, säger Skog.

Skog tog den klassiska vägen in i föreningen. Barn som ville vara med i hockeyskolan för så där en sex år sedan, och så blev det styrelseuppdrag för pappa. På den vägen är det. Och nu är tanken att Skog ska ta ett övergripande ansvar för ungdomssektionen samtidigt som han släpper sitt styrelseuppdrag.

Förhoppningen är att en satsning på ungdomssektionen ska locka fler ungdomar till klubben. En viktig, men inte helt enkel uppgift.

Skog har varit med under de senaste tuffa åren för föreningen där ekonomin nu har vänt och klubben är skuldfri.

- Så nu ska det finnas utrymme för en satsning, säger Skog.

- Förhoppningen är att vi ska få en bredare bas av ungdomar. Att vi ska ha fler ungdomar som spelar hockey, och att fler ungdomar fortsätter att spela längre upp i åldrarna.

Det ska på sikt leda till att klubben ska kunna lotsa in ett par egna spelare i A-laget varje säsong.

- Där är vi inte ännu. För det krävs att vi får fram ett juniorlag inom några år, säger Skog.

- Nu har vi ett ganska ungt A-lag, så förhoppningsvis håller de killarna på ett tag till. Då finns en del tid att få till ett juniorlag. Och hinna fostra spelare som är redo för spel på seniornivå.

För att få fler ungdomar till hockeyn, så krävs förstås också fler, och bra utbildade, ledare.

- Det faktiskt roligt att vi har väldigt många ledare som är intresserade av att gå utbildningar till hösten, säger Skog.

- Sedan kanske en del föräldrar tvekar inför kostnaderna samtidigt som klubben ställer stora krav på att vara med och hjälpa till. Men där har vi sänkt deltagaravgiften och vi har minskat på de olika arbetsuppgifterna.

En väg att då få in pengar till klubben, och öka intresset för sporten, kan vara att arrangera cuper. Och där kommer det att hända en del i vinter.

- Västmanland kommer att arrangera ungdomsturneringen Sweden hockey trophy för åldersklasserna U12 och U13. Där finns förstås Fagersta med som en av spelplatserna, säger Skog.

- Det här är Sveriges största hockeyturnering för ungdomar. Och den arrangeras tillsammans med Västmanlands ishockeyförbund.

- Att kommunen sedan har satsat på att fräscha upp omklädningsrum på Fagerliden är förstås också positivt. Nu är allt samlat i ishallen och killarna behöver inte byta om vid fotbollsplanen.

Mer läsning

Annons