Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningen som ska rädda kommande lopp

”Förhoppningen är att vi ska vara i gång redan till hösten”.

Annons
Egna snökanoner ska rädda kommande Engelbrektslopp.

På måndagsförmiddagen kom det inte helt oväntade beskedet att skidloppen under Engelbrektshelgen är inställda. Trots ett enormt jobb från arrangörerna gick det inte att få fram åkbara spår. Mildvädret blev en övermäktig motståndare.

– Det här är förstås väldigt trist. Men det var rätt beslut, även om det gör ont i hjärtat. Jag lider verkligen med åkarna. Jag tänker på att många har bokat resor till Norberg och så, säger tävlingsledaren Lars Holm.

– Men vi har gjort allt vi kan, och faktiskt lite till för att det ska gå att köra loppen. Och vi är ju inte ensamma om att ställa in skidtävlingar.

Bland annat var klassiska tyska långloppet König Ludwig Lauf, som skulle avgjorts i söndags, inställt.

Sedan starten 1969 har Engelbrektsloppet varit inställt nio gånger. Senast var 2005.

Nu tittar arrangörerna i Norberg på en lösning med mer konstsnö redan till nästa år. Precis som Vasaloppet som sedan flera år har sin snöfabrik i Oxberg.

– Det är något som vi ska utreda. Förhoppningen är att vi redan till hösten ska ha tillgång till en konstsnöanläggning av något slag. Kanske en plats med snökanonerna uppställda där vi kan tillverka snö och kör ut i spåret. Eller en anläggning med kanoner ute längs banan, säger Holm.

Totalt var drygt 3300 åkare anmälda till något av de tre loppen, Engelbrektsloppet, Engelbrektshalvan och Kristinaloppet. Som vanligt återbetalas halva anmälningsavgiften till åkarna.

Läs mer: Pressmeddelandet från Föreningen Engelbrektsloppet

Läs mer: Info från Föreningen Engelbrektsloppet

Mer läsning

Annons