Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sergey redo för största bandyfesten

Klassisk annandagsbandy på IP. Västanfors mot Köping.Många Västanforsspelare har lirat på annandagen förr.Men det har inte Sergey Likhachev gjort, han firar för första gången jul i Sverige. – Jag ser fram emot den matchen, säger Sergey Likhachev.

Annons

Den 26-årige ryssen lämnade hemlandet för ett äventyr i Sverige och Västanfors. Likhachev kom till ”Fläkten” med rykte om sig att vara en målskytt av rang. Förra säsongen gjorde han 61 mål för Kuzbass i den ryska andraligan.

Övergången till Västanfors blev klar till seriestarten. Likhachev spelade sin första match i genrepet mot Djurgården. En match som han fick bryta i mitten av första halvlek efter en knätackling, med en befarad lårkaka.

Så illa va r det nu inte. Likhachev fanns några dagar senare med i premiären borta mot Rättvik. Direkt visade han sin målfarlighet genom att göra Västanfors tredje mål när laget, som nykomling, överraskade många och besegrade det inför seriestarten topptippade dalalaget med 6–4.

Västanfors har fortsatta att överraska. Kom ihåg att klubben fick en friplats i allsvenskan sedan tolv (!) lag tackat nej till den vakanta plats som uppstod när Gais drog sig ur elitserien och ersattes av Tillberga.

Likhachev kom in sent i truppen. Mycket var för nytt för honom. Inte minst språket. Utan nye tränaren Alexander Zinkevitch hade det förstås inte funkat alls.

Men fungerat har det. Fullt ut kanske först i segermatchen, 6–5, mot Skutskär förra veckan. Då svarade Likhachev för ett hattrick. Och en väldigt viktig assist fram till Robin Nywertz 3–1-mål.

– Jättekul, mitt första hattrick i Sverige, sa en riktigt nöjd Likhachev.

Det var bara

en försmak av vad som skulle komma i nästa match. Örebro borta i lördags. Västanfors var riktigt heta. Och Likhachev var hetare än någonsin tidigare i Västanforströjan. ”Fläkten” vann med 6–4. Och Likhachev hittade rätt fem gånger om.

Nu hoppas förstås Västanfors att Likhachevs fina form håller i sig minst över annandagen när Köping gästar IP. Själv är den ryske målsprutan nyfiken på det här med annandagsbandy. Något liknande finns inte i Ryssland. Men tränare Zinkevitch, som fick chans att spela bandy på annandagen med Edsbyn redan i början av 1990-talet, har försökt förklara.

– Jag har berättat för Sergey om hur speciellt bandy på annandagen är i Sverige, säger Alexander Zinkevitch.

– Det här blir helt nytt för mig, hoppas vi kan bjuda publiken på en bra match, säger Likhachev.

Mer läsning

Annons