Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simma, cykla och springa– i Fagersta finns triathlon

Att först simma, sedan hoppa upp på en cykel och till sist börja springa. I Fagersta finns det nu en triathlonklubb där alla tre idrottsmoment utövas – Fagersta Södras triathlonklubb.

Annons
Linda Eriksson, Glenn Rosén och Mårten Svanberg simmar runt på ett led i Eskiln.

En inte alltför vanlig idrott pågår under måndagar och torsdagar nere vid Eskiln under sommaren. Där utövas ett av tre moment i triathlon – nämligen simningen. Tre tappra individer var under måndagen med och simmade två varv runt utmarkerade bojar i Eskiln. Linda Eriksson, Glenn Rosén och Mårten Svanberg. I runda slängar två kilometer.

– Detta är väl den sunda grenen i triathlon. Att simma är som ett ordentligt rehabpass för kroppen, säger den kvinnliga deltagaren Linda Eriksson.

Linda Eriksson påbörjade sin triathlonträning för ungefär ett år sedan. Då fick hon en förfrågan av en av medlemmarna i klubben som ville att hon skulle vara med. Men egentligen är det ingen ny sport för henne.

– Jag har simmat väldigt mycket. Speciellt då när jag var yngre i tonåren. Så simtekniken har jag gratis därifrån. Dessutom springer jag ofta. Jag brukar delta i så kallade Ultralopp, säger hon.

Ett ultralopp kan beskrivas som alla lopp som är längre än ett maraton (42 195 meter).

– Allt över den längden kallas för Ultra. Så löpningsmomentet är jag också van vid. Det är cyklingen som är mitt svagaste moment. Men det har jag inte hållit på med så länge. Samtidigt är det väldigt roligt, säger hon.

Hur kommer det sig att du började hålla på med triathlon?

– Jag har ett starkt idrottsintresse sedan länge. Och framförallt då ett träningsintresse. Jag gillar att träna.

Hur går det till när ni tränar?

– Vi träffas här nere vid rastplatsen vid Eskiln. Och sedan tar vi på oss våtdräkterna och hoppar i. Just när vi simmar brukar vi simma tillsammans, då för att det är en säkerhetsrisk i fall att det skulle hända något.

Att simma, cykla och springa kan de allra flesta. Men samtidigt har sporten inte så många utövare i Sverige. En av anledningarna kan vara att det är dyrt. En annan kan vara att det sliter mycket på kroppen och att det krävs mycket tid, menar Linda Eriksson.

– En cykel kostar ganska mycket pengar om man ska ha bra grejer. Och en bra våtdräkt är inte heller billig. Sen kostar ett par löparskor varje säsong mycket pengar, säger hon och fortsätter:

– Det sliter väldigt mycket på kroppen också. Framförallt långa löprundor.

Vad är då målet med träningen?

– Jag har ju mina drömmar om att genomföra en Iron man-tävling. Men samtidigt är jag inte så ung längre, så målet är väl mest att hålla i gång kroppen.

Mer läsning

Annons