Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdomen förändrade hans liv

Efter många år med mängder av besök på sjukhuset fick Daniel Forsström till slut besked om vad som var fel. Hans svåra smärta berodde på en reumatisk sjukdom.

Annons
Norbergskillen Daniel Forsström började cykla för att hantera smärtan.

För ganska precis ett år sedan fick Daniel Forsström beskedet om att han var sjuk. Alla sömnlösa nätter på grund av smärtorna i lederna berodde på att han lider av en svår reumatisk sjukdom. Sjukdomen är inflammatorisk och sitter i bäckenet och ryggleden, och drabbar cirka 0.5 % av Sveriges befolkning varje år.

Sjukdomen gör att Daniel måste träna för att hålla kroppen i form.

– Allt kom som en chock. Trots att jag har haft ont i flera år förväntade jag mig inte det här. Läkaren sa att jag var tvungen att träna mycket och tänka på kosten. Då bestämde jag mig för att cykla, säger Daniel och fortsätter:

– Min svärfar cyklar som motionsform. Han var då på mig och ville att jag också skulle börja. Jag har inte varit någon idrottskille innan, så om det inte hade varit för han hade jag förmodligen legat och plaskat i en bassäng någonstans.

Nu, ett år efter att han fått diagnosen, både cyklar och orienterar han. Och från att inte ha varit aktiv till att träna fyra gånger i veckan har det varit en stor omställning.

– Jag brukar springa eller cykla tre gånger i veckan. Och nu på sommaren brukar det vara tävlingar i orientering på helgerna. Nästa vecka ska jag vara med i O-ringen, så det blir en hel del, säger han.

För en månad sedan ställdes Norbergskillen inför en riktig utmaning. Han och hans svärfar skulle cykla Sellaronda Hero, som beskrivs som ett av de tuffaste mountainbikeloppen i Europa.

– Allt började som ett skämt. Men till slut satt vi på ett plan till Italien för att cykla 8,4 mil.

Hur var det att cykla?

– Det var det absolut häftigaste jag gjort. Och självklart var det väldigt jobbigt. Vi började cykla på 1500 meters höjd över havet och tog oss upp till 4300 meter. Det var rejäla höjdskillnader.

Daniel, som åker för Norbergs cykelklubb, menar att han kan se träningen som ett ljus i mörkret av sjukdomen.

– Hade jag inte fått diagnosen hade jag aldrig börjat träna såhär mycket. Och jag hade framförallt inte upplevt resan till Italien.

Norbergskillen har inte heller några planer på att trappa ner – i augusti ska han köra Cykelvasan som är 90 kilometer lång och startar i Sälen och avslutas i Mora – precis som vinterns klassiska Vasalopp.

– Jag hoppas jag kan hålla på länge. Men man vet inte med den här sjukdomen. Den är kronisk så jag kommer ha den hela livet.

Annons