Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-pall med bara norbergare

Tuffa förhållanden i blåsigt Skåne

Annons
Norbergstrion Robert Hellgren, Per Findahl och Kosma Huber.

Svenska mästerskapen i friflyg flögs på pansarövningsfältet i Rinkaby, Skåne, i lördags. Norbergs Flygklubb hade som vanligt ett starkt lag på plats för att slåss om medaljerna.

Tävlingen började med svårflugna förhållanden då den ganska starka sydostliga vinden från havet passerade skogsområden och gjorde det rejält turbulent. Kosma Huber och junioren Robert Westerlund tappade lite tid medan övriga Norbergare flög säkra maxflygningar.

I grundstart två kom det in regn som gjorde att vinden avtog något och luften blev tjockare och det gav mer lättflugna förhållanden. Norbergsflygarna flög säkert och endast Robert Westerlund tappade lite tid.

Förhållandena höll i sig under start tre och samtliga norbergsflygare förutom Robert Westerlund maxade. Under grundstart fyra började vädret ändra sig enligt prognosen.

Under inledningen av start fyra blev det väldigt lugnt, men samtidigt väldigt svårfluget och rörigt. Alla norbergare utom Kosma hann flyga och maxa innan vinden vred om 100 grader till västlig och ökade till en bra bit över 10 m/s. Start fyra fick ta en paus och en flytt på fältet var ett måste.

Efter flytten flög Kosma en mycket fin max i det tuffa vädret. Inför den avslutande femte starten hade tre personer chansen att ta sig till final i klass F1A, Anders Persson, Malmö, Robert Hellgren och Per Findahl från Norberg. I klass F1B ledde Bror Eimar Norberg med den enda totala maxtiden.

Först ut i sista grundstarten var Robert Hellgren. Efter en mycket tuff termikletning kopplade Robert sin modell. Tyvärr gick starten lite vänster i den starka vinden och modellen hamnade utanför termiken, det blev en miss av maxtiden. Anders Persson fick avbryta sitt första startförsök och fick även problem i sitt andra startförsök, vilket resulterade i en kort flygning.

Per Findahl höll ihop flygandet bra och flög en bra max och tog därmed hem SM guldet i klass F1A. I klass F1B höll även Bror ihop sista flygningen och tog hem guldet.

I klass F1A gjorde den tuffa avslutningen av tävlingen att många missade och det blev rejäla omkastningar i resultatlistan. Det blev full pott till Norbergs Flygklubb eftersom Robert Hellgren slutade på silverplats och Kosma Huber slutade på bronsplatsen, hela pallen till Norberg.

I lagtävlingen segrade Norberg med ett lag bestående av Per Findahl, Bror Eimar och Robert Hellgren. Robert Westerlund genomförde även han en bra tävling i det svåra vädret och blev främsta junior.

Om två veckor arrangerar Norbergs Flygklubb en världscuptävling på samma fält. Detta är ett samarrangemang med Danmark och Norge som också flyger var sin världscuptävling i samband med Norbergs tävling. Hittills är nästan 20 nationer anmälda till arrangemanget.

Mer läsning

Annons