Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-silver till Forsens Eddor

Får äran att arrangera lag-SM 2017.

Annons
Forsens Eddor tog silver på lag-SM.

Forsens Eddor, från Riddarhyttan, hade en riktigt lyckad helg när lag-SM för islandshästar avgjordes på Margaretehof, i Skåne.

I laget ingick sex ryttare, Ida Lundberg på Isidor, Nellie Gabrielsson på Fönix, Malin Sass på Draumur, Tilde Sköld på Ingi, Rebecca Sandor på Hetja och Freja Arnarson Lindström på Luna plus lagledaren Frida Lindström.

Lag-SM är en ungdomstävling för ryttare upp till 21 år och tävlingen har avgjorts i runt 20 år. Det är tolv grenar som rids, varje ryttare rider två grenar var. Sedan avslutas tävlingen med en gemensam lagshow.

Lag-SM omfattar sex grenar som rids på ovalbana, och sedan sex specialgrenar så som trail (hinderteknik), terräng, enmansshow, pass, dressyr och flagglopp. Så häst och ryttare måste vara allsidig för att klara av både gångarter och en specialgren. Det gör det lite klurigt för lagledaren att få ihop rätt ryttare med rätt gren.

Av 13 grenar var Forsens Eddor topp tre på nio. Individuellt vann Malin Sass och Draumur sin töltgren.

Namnet Forsens Eddor kommer av att laget håller till på Forsen, söder om Riddarhyttan och klubben är Edda som har sitt upptagningsområde Dalarna och Västmanland.

Det här blev lite av tredje gången gillt för lagledaren Frida Lindström. Det här var hennes tredje år som lagledare, de två första slutade med brons och nu blev det alltså silver. På lag-SM får 15 lag starta, så det arrangeras kvaltävlingar under våren på olika platser i landet.

Vinnande laget får arrangera lag-SM året efter. Men Skåne har haft ett väldigt starka lag och vunnit fyra år i rad, så därför togs beslutet att lag-SM inte kan gå på samma plats mer än tre gånger.

I stället får tvåan i uppdrag att arrangera lag-SM. Så därför kommer lag-SM 2017 att arrangeras på Forsen.

Det blir andra gången lag-SM avgörs i Riddarhyttan. Första gången var 2007 sedan Norbergsklubben Jarnhestur vunnit SM 2006.

Läs mer: Forsens islandshästare

Annons