Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderbärkes damer tripplade truppen – tack vare hjälp från Norberg

Damlaget i division 4 har gjort en riktigt raketsäsong som tyvärr inte syns i tabellen. Tack vare krafter från flera delar av världen har man lyckats tredubbla sin trupp sedan i januari.

Annons

Att uppslutningen är sämre under fotbollssäsongens sommaruppehåll brukar både spelare och tränare i regel få leva med. Dålig närvaro dras sällan på några höga växlar då semester och sommarlov ofta trumfar allt vad fasta rutiner innebär. Till Bärkevallen i Söderbärke kom 12 fotbollsdamer en måndagsträning i slutet av juli.

Det var fyra fler än vad de startade vintersäsongen med.

– Det är i regel omöjligt att få alla att komma under uppehållet. Man får bara köpa läget under sommartid, konstaterar damlagets tränare, Erik Eggen.

Söderbärke GOIF är en liten förening i södra Dalarna. Som många andra mindre klubbar har man i perioder haft svårt att få fram folk till träning och till match. I slutet av varje säsong har man utvärderat tillsammans med spelarna om man kan tänka sig att spela ännu en säsong. I slutet av förra årets var många positiva till ytterligare spel – trots att manskapet var tunt. Efter några bortfall under hösten 2015 blev den redan glesa truppen ännu glesare. Och tillslut fanns bara 7-8 tjejer kvar.

Men det var då som samtalet kom.

– Vi har en damspelare som kommer från Norberg som fick en förfrågan från en ungdomsgård som undrade om det fanns plats hos oss för några nysvenska tjejer. Så i mitten av januari som kom det fyra flickor och de verkade trivas himla bra, berättar damtränaren.

– Sen så spred väl det där sig och ett par träningar senare så kom det två stycken till och ytterligare en månad senare så kom ett par till. Nu är det elva nysvenska tjejer som håller i träningen med oss. Totalt så är vi 24 eller 25 spelare i truppen nu. Alla är välkomna, betonar Erik Eggens. Ovidkommande av utvecklingsnivå eller talang.

Så, i stället för att behöva skrapa ihop spelare så har man nu ett mer bekvämt problem. Nu är truppen så stor att man tyvärr inte kan låta alla spela varje match, då man bara får skicka 16 spelare per matchtillfälle. Man har löst problemet genom att låta de tjejer som tränat mest få spela men man försöker ändå rotera så att så många som möjligt ska få möjlighet att spela – alla som vill.

– Många utav dom som kommit hit i år har aldrig spelat fotboll någonsin, det är ett par stycken som hållit på lite tidigare. Vi har fem muslimska tjejer som knappt har fått idrotta tidigare, berättar damtränaren.

– Jag tror dom älskar det och dom blir väl bemötta. Vi är kamrater allihopa. Det enda som är lite problematiskt kan väl vara under ramadan, naturligtvis, skrattar Erik Eggen.

– Då kan det vara lite dåligt med energi. Men vi löser problemen när dom kommer.

Alla spelare i truppen är inte enbart baserade i Söderbärke utan flera bor på orter runt i kring. Det betyder att både spelare och ledare hjälps åt för att alla ska kunna ta sig till träningarna. Erik Eggen arbetspendlar varje dag till Västerås men på träningsdagarna sätter han sig ibland direkt i bilen efter avslutad arbetsdag. Vissa dagar åker han direkt till fotbollsplanen men ibland gör han en liten omväg för att hämta spelar på kringliggande orter.

– Ja, det är ju lite logistiska problem att få alla hit ibland, eftersom vissa bor på lite andra ställen och alla har inte sina föräldrarna här heller. Vi har någon dam från Fagersta och någon från Norberg som ibland samlar ihop tjejerna runt ikring. Men dom jobbar ju lite obekväma sådär så ibland fungerar det inte.

De dagar det inte fungerar så har han alltså ställt sig själv till förfogande.

– Ibland är det 8-9 tjejer från Norberg som behöver hämtning och lämning så då får jag ge mig iväg. Det blir en 12-13 mil varje träning. Vi har fått stöd från kommunen och dalaidrotten för att finansiera delar av resorna, nya matchtröjor och lite andra grejer som behövs, avslutar damtränaren.

Annons