Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spolanders FAIK-dom: "Det kan vara en nackdel..."

25 dagar till premiären borta mot Hedemora SK. Då kommer Fagersta AIK:s förre tränare Alf Spolander med en analys av den kommande säsongen. Och han tror på ett vinnande FAIK.

Annons
Alf Spolander tror att Fagersta AIK blir ett topplag i år igen.

Efter sin nionde säsong som tränare för FAIK lämnade Alf Spolander inför säsongen 2013/14 klubben för division 1-laget Hedemora SK.

Nu har den frispråkige profilen tagit ett sabbatsår från tränarkarriären, trots flera erbjudanden. Och det gör att han kan ägna mer tid åt att titta på sitt älskade FAIK på Fagerliden till säsongen.

– FAIK är fortfarande i mitt hjärta. Det ska bli otroligt intressant i vinter, säger han.

Fjolåret blev en fiaskosäsong för FAIK som bara slutade sjua i division 2. Det är något som inte kommer att upprepas, om man får tro Spolander.

– Jag tror att de kommer ligga topp tre, absolut. Men jag vet inte om de når hela vägen fram. Det här säger jag utan att ha sett de andra lagen. Det handlar mer om FAIK:s värvningar.

Ja, Spolander har full koll på FAIK:s trupp i år. I fjol tränade han Samuel Blücher, Sebastian Varjomaa och Karl Hassel i Hedemora.

Och just dem tre tror han mycket på.

– Hassel tyckte jag förra året var en av de tio bästa centrarna i division 1. Han skulle mycket väl kunna spela på en hög nivå. Det är nog den bästa värvningen FAIK har gjort, helt klart.

– Varjomaa har ”deffat” till sig ordentligt. Han är skicklig och viktig i powerplay.

– Blücher gick från klarhet till klarhet. I slutet av förra säsongen var han jäkligt bra. Han var topp tre bland backarna i Hedemora. Det är ett jäkla tillskott för FAIK, han kommer att göra nytta.

Något som dock oroar Spolander lite är den generationsväxling som har skett i FAIK. Äldre spelare har försvunnit, och i stället har truppen fyllts på med många unga spelare.

Är det en nackdel att truppen är så ung, tycker du?– Det gäller att få ihop det ganska direkt. Får man det kan det bli riktigt bra. Men det är bra att Tomas Eriksson (28 år) har börjat igen.

Det är alltså mindre än en månad till FAIK:s premiär borta mot Spolanders förra lag Hedemora. Ett Hedemora som har tappat några viktiga spelare, men även fått giftiga tillskott. Och till Hedemoras fördel ligger också att de faktiskt spelade i division 1 förra säsongen. Men Spolander kan inte avgöra vilket lag som är bäst.

– Det kan jag inte säga. Men de (Hedemora) har bra många som har spelat i division 1, det kan bli jäkligt avgörande. I alla fall i början av serien. Det är naturligtvis ett högre tempo i division 1, det har de kvar ett tag till. Och det kan vara en nackdel för FAIK. Blücher sa till mig att det inte går att göra samma saker i tvåan som i ettan.

– Ligger Hedemora kvar i division 1-farten kan det vara en nackdel att möta dem tidigt. Men jag tror inte att FAIK är chanslöst mot något lag.

Mer läsning

Annons