Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportchefens tuffa truppbygge

I fjol gick sportchefen Björn Forsbergs arbete relativt smärtfritt och han hade hela truppen klar redan i maj. Men den här våren har det gått många gånger trögare. Här berättar han om varför spelarna tvekar om en fortsättning.

Annons
Sportchefen Björn Forsberg jobbar med att få ihop en slagkraftig trupp.

Det var Västanfors IF:s revanschlusta i fjol som underlättade Björn Forsbergs arbete med att få till en slagkraftig trupp. Spelarna behövde inte fundera länge på om de skulle fortsätta eller inte – de ville upp till allsvenskan, som var det uttalade målet. Och Forsberg fick underskrift efter underskrift tidigt på säsongen.

– Det som hände förra året var rätt unikt. Då kände man mer revanschlusta. Och Lars (Aronsson, dåvarande tränaren) skrev på redan i januari 2013, säger Forsberg och tillägger:

– Nu är det lite mer osäkert innan vi får någon klarhet. Direkt när vi får klart med tränare kommer det att lätta.

Är ditt arbete svårare i år?– Absolut. Det är en väldig skillnad från förra året. Förra året var hela ledarstaben klar i början av mars. Och den sista spelare som skrev på var ”Freddan” Andersson som skrev på i maj. Men det här hade vi på känn när det blev så uppskruvat som det blev och vi verkligen skulle gå upp. Samtidigt sa vi under vintern att om vi inte går upp får vi börja om.

Det är just det VIF har fått göra, nu när målet om att nå allsvenskan sprack. Andreas Tiger, Richard Hettman och Robin Rebermark är viktiga spelare som har tackat nej till spel. Dessutom tvekar fortfarande flera stycken innan de har fått klarhet i tränarfrågan och målsättningen till nästa säsong.

– Det är ett halvt lag vi tappar ungefär. Och det finns inte så mycket ute heller. Vi hade en lista på 17 man som var potentiella nyförvärv. Den listan har minskat, men fortfarande har vi namn som vi inte har fått nej av. Det här är ganska normalt med Västanfors mått mätt, säger Forsberg.

Känner du dig stressad?– Nej, det gör jag inte. Det är klart att det hade varit ett helt annat lugn om det hade varit som förra året. Men vi får tänka på att det är här division 1. Det är få lag som har 20 man den här årstiden. Det jag kan känna lite frustration över är att jag inte får besked av folk. De väntar ut varandra och tränaren. Än så länge är det lugnt. Det hade varit värre om det hade varit augusti eller september.

VIF:s försäsong har satt i gång och på träningarna finns flera spelare med som fortfarande inte har skrivit på kontrakt. På så sätt är Forsberg lugn. Han vet att påskrifterna kommer att komma succesivt.

– Vi har kontakt med såpass många att det är klart att vi får ihop ett lag. Beroende på vad vi sedan får för lag får vi sätta målsättningarna efter det.

Annons