Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statistiken talar för FAIK-seger

Fagersta AIK:s effektivitet i powerplay kan bli avgörande i dagens match hemma mot Hammarö HC. För samtidigt har Hammarö seriens sämsta boxplay.

Annons

Om Hammarö har gjort sin läxa inför dagens drabbning och läst på i statistiken borde de frukta FAIK:s spel i numerärt överläge. FAIK har spelat minst antal minuter i powerplay bland alla lag – men på de minuterna har laget varit otroligt effektivt. Var femte minut har FAIK måljublat, i procent räknat 29,55.

Vad är det som gör att ni är så bra i powerplay?– Vi försöker göra det så enkelt som möjligt. Få upp pucken på vår back och sedan lägga in den mot mål. Sedan skjuter vi en hel del och tar returer också, säger FAIK:s tränare Mattias Karlsson.

FAIK har rullat på alla tre femmor i sina powerplay de senaste matcherna. I början gick det inte lika bra då laget bara spelade pucken runt och runt. Men det löste Karlsson omgående.

– Jag har styrt upp så att alla ska köra likadant. Det fungerar inte att spela så att man får öppen bur, det ska mycket till om man ska göra det så snyggt. Och många lag får ihop boxen väldigt mycket så att man inte kan få genomskärarna.

Framgångsreceptet skrivs alltså rakt spel. Få in pucken på mål och ha trafik som täcker målvakten.

– Om vi har någon framför mål som stör målvakten ser han ingenting, säger Karlsson.

FAIK-spelarna får hoppas på många Hammaröutvisningar i kväll. För om så blir fallet tyder mycket på att det blir mål framåt. Hammarö är nämligen sämst i serien på boxplay. Nästan var fjärde minut släpper laget in mål i numerärt underläge. Det bådar gott för FAIK.

Annons