Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Bergman har blivit förare efter hel karriär framför kartan

I en lång rallykarriär har han läst kartan åt bland annat Mattias Ekström, men nu byter Stefan Bergman plats i bilen – och greppar ratten i stället.– Det är fruktansvärt kul, säger han.

Annons

Det är i en Golf GTI som Stefan Bergman har hittat sin nya plats. Efter 27 år som kartläsare har han sadlat om till förare.

– Men det är endast för att det är så roligt. Det är helt enkelt skitkul att köra. Jag skulle gjort det här för 27 år sedan, säger en leende Bergman.

Bergman har en lång meritlista som kartläsare åt flera bra förare. Han började att läsa kartan redan som 16-åring och har nu åkt över 500 rallytävlingar.

– 1994 träffade jag Patrik Fredriksson. Han frågade om jag ville åka med han i en SM-tävling i Karlstad. Och då blev det full satsning på SM. Vi vann junior-SM två gånger och en silvermedalj i stora SM, säger Bergman.

En förare som Bergman läste åt sticker ut i mängden – nämligen DTM-föraren Mattias Ekström.

– Jag träffade honom när han var 18–19 år. Jag gick fram och frågade om jag fick åka med. På den vägen är det, säger Bergman.

Med Ekström gick det riktigt fort på skogsvägarna. Nästan så fort att Bergman fick chansen att försörja sig som kartläsare på heltid.

– Två gånger har det varit riktigt nära. Dels när jag åkte med Patrik Fredriksson, då testade vi med Subaru-stallet och deras VM-team. Och dels med Ekström för Skoda som ville att vi skulle åka för dem. Men till slut blev det ingenting, säger han.

Efter 2006 blev det lugnare på rallyfronten för Bergman. Det egna företaget fick ta upp ett större fokus.

– Jag tröttnade lite på rallyt. Så blir det väl när man håller på länge. Men för två år sedan fick jag upp suget igen. Tommy Wikström från Fagersta MK lurade med mig på ett rally i Hallstahammar. Då satt jag bredvid och läste kartan, säger han.

Efter tävlingen där köpte Bergman sin nuvarande bil och bestämde sig för att köra själv. Och nu har han Peter Knutar som kartläsare bredvid sig.

I år har han åkt fyra deltävlingar i Autoexperten. Där ligger han på en total sjätteplats. Bara några placeringar efter Fagerstakompisen Tommy Wikström som leder.

– Men jag har ingen chans att vinna det här. Grabbarna i täten åker alldeles för fort för mig, säger han.

Det återstår två

deltävlingar av Autoexperten för Bergmans del. Men det är i september som den stora tävlingen för året ska köras. Då är det dags för en SM-tävling i Linköping.

– Då kommer en tjej, Marie Andersson, att läsa kartan åt mig. Hon är en rutinerad tjej med många VM-tävlingar bakom sig. Men den här tävlingen ska jag bara åka för att det är riktigt roligt. Jag kommer förmodligen inte ha en chans att hänga med, men det ska bli väldigt kul, säger han.

Mer läsning

Annons