Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävlar SM med ridskolehäst

Binette är förmodligen ganska ensam om att vara ridskolehäst och delta i SM. Men torsdag och fredag kommer hon och ryttaren Anna Rosendal, som är från Fagersta och bor i Norberg, att delta i SM i dressyr.

Annons

Ekipaget har kvalat in till SM i Örebro på egna meriter och får nu möta ekipage från hela landet i klasserna Lätt A:1 och Lätt A:2.

– Jag har haft förmånen att få rida henne mer nu under sommaren. I vanliga fall rider jag en till två gånger i veckan, berättar Anna.

De har tränat extra på galoppen, samt de delar i programmet som är nya för dem, som bakdelsvändning.

– Ja och så har det blivit mycket mjukgörande övningar och så klart uteritter för att variera, säger Anna, som även kommer att ställa ut Binette under SM.

Att delta i SM har varit Annas mål för det här året. Hon blev uttagen som representant för Västmanlands Fjordhästsförening, men kvalade till SM på egna meriter genom att rida två stycken Lätt A:3 klasser med resultat över 60 procent.

Vilka konkurrenter hon har under SM är svårt att säga eftersom de är från stora delar av landet och hon inte träffat dem under tidigare tävlingar.

– Jag ska göra mitt bästa. Det ska bli kul att få tävla mot andra hästar av samma ras, det blir mer lika villkor, säger Anna.

Att hon rider och tävlar en C-ponny trots att hon är 35 år är på grund av den roliga utmaningen i ridningen.

– Jag tycker det är roligt samtidigt som Binette behöver få jobba ordentligt i dressyren, berättar Anna.

SM för fjordingar pågår torsdag till söndag och bjuder både på dressyr, hoppning, utställning, bruksridning och körning. Inträde och parkering är gratis.

– Det är ett trevligt utflyktsmål för familjen med en del kringaktiviteter, berättar Anna, som ännu inte är särskilt nervös inför tävlingen.

– Tyvärr blir dressyren inomhus, vilket inte ger oss bästa förutsättningar, men vi ska som sagt göra vårt bästa.

Annons