Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna trotsar snö och kyla

"Det fina med löpning är att det passar för alla".

Annons
Malin Michaelsen, tog B.A.B.Y runners till Fagersta och intresset för att springa tillsammans håller i sig.

Solig vinterdag med plusgrader har övergått till stjärnklar vinterkväll och minusgrader.

Det är nu inget hinder för Malin Michaelsen och hennes löparkompisar i The B.A.B.Y. Network. Som vanligt träffas tjejerna vid Eskiln för veckans träningspass.

motion. Klockan är strax före 18.00 på tisdagskvällen. Bil efter bil svänger in på parkeringen vid Eskiln. För det är alltid här som passen börjar och slutar.

När inte snön ligger vit, är det elljusspåret runt sjön som gäller. Men nu, när det har blivit vinter hittar tjejerna andra vägar att springa på.

– Det går att springa runt sjön nu också. Men det är ganska löst, det blir lite som att springa i sand, säger Malin Michaelsen som var den som förra året tog The B.A.B.Y. Network till Fagersta.

När hon sprang Vårruset blev hon fundersam över alla tröjor där det stor B.A.B.Y på ryggen och tog kontakt med organisationen och frågade om det fanns något intresse att starta en grupp i Fagersta. Svaret blev att Malin själv kunde få starta upp en grupp om hon ville. Förkortningen står för Balanced Body Mind.

Sagt och gjort. Intresset fanns där direkt. Och det håller i sig trots att vintern kommit.

– Det var någon av tjejerna i gruppen som frågade hur länge vi skulle köra, om det skulle bli något uppehåll under vintern. Men det har det inte blivit. Inte än i alla fall, säger Michaelsen.

Antalet deltagare per kväll varierar. Men det brukar ligga på ett 10-tal.

– Totalt är vi runt 120 personer. Av dem är cirka 40 riktigt aktiva, säger hon.

Att kylan kommit krypande gör egentligen inget. Det går att klä på sig och efter en stunds löpning kommer värmen. Värre är att dra i sig kall luft. Under tisdagskvällen var luften dessutom rå och dimman låg tät längs vattnet vid Strömsholms kanal.

– Det fina med löpning är att det passar alla. Det är enkelt, allt som behövs är ett par skor. Jag brukar säga att det svåraste med löpning är att öppna dörren och komma i väg ut, säger Michaelsen.

– Då är det bra att vara en grupp. Här pushar alla på varandra. Känns det lite tungt inför en träningskväll vet man att de andra väntar på mig.

Malin Michaelsen är den som håller i alla trådar. Som lägger upp passen.

– Jag försöker göra olika pass för varje gång. Sedan kanske samma pass återkommer några veckor senare, säger hon.

– Det brukar bli ungefär en timmes träning. Då springer vi kanske 45 minuter, plus styrketräning. Ofta blir det någon form av intervallträning, det brukar var svårt att få till bra på egen hand.

En del av tjejerna hittar andra motionsformer också. Som längdskidor.

– Det är också kul. Att man hittar nya kompisar att träna med, säger Michaelsen.

– Snart är det dags för Vårruset igen. Det är något vi tränar inför.

Annons