Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppduon sågar Västanfors spelidé

Bara ett poäng av åtta möjliga mot toppduon. Nu ger Köping IS och Finspångs AIK sin syn på Västanfors spel. Och båda är överens: Spelidén höll inte.

Annons
Köping (gult) tog tre poäng av fyra möjliga mot Västanfors.

Tanken var att Västanfors IF skulle gå till allsvenskt kval i år. Men med två omgångar kvar av serien har laget hela åtta poäng upp till kvalplatsen.

FP har pratat med toppduon Köping IS och Finspångs AIK:s respektive tränare. Och de verkar ha en idé om vad som gick fel för Västanfors.

– Känslan man får när man tittar på Västanfors är att det finns många bra bandyspelare, men också många viljor hur man ska bära sig åt. Det är något vi har försökt utnyttja när vi har mött dem, säger Finspångs Peter Bonnevier och fortsätter:

– Man ser att de har en spelidé, men de överger den efter ett tag. Det är lite som att vissa spelare inte tror på den. De börjar göra saker som kanske det övriga kollektivet inte har kommit överens om. Då är det svårt att spela bandy.

KIS Michael Carlsson är inne på samma spår:

– Västanfors spelade på ett sätt på försäsongen, men övergav det sedan. Vi har hållit vår spelidé hela säsongen och byggt på vår spel. Västanfors och vi har vuxit i olika riktningar. De har gått ner sig. Och vi har utvecklats.

Är spelarna för unga i Västanfors?– Ja, skillnaden mellan Köping och Västanfors är att vi har lite mer rutinerade spelare i laget. De har också några äldre, rutinerade spelare, men vi har någon mer som har varit på toppnivå och vet vad som krävs. Västanfors gjorde en bra försäsong och det är klart att deras självförtroende växte där. Vi spelade många tuffa matcher på försäsongen och vann inte så mycket. Sedan började säsongen och då vann vi. Då kom vårt självförtroende.

Är Västanfors bättre än tabellen visar?– Nej, som det har utvecklats är de inte det. Det var med i toppen, men åkte sedan på stryk i någon match. Då måste man studsa tillbaka direkt för att vara ett topplag. Men de gav sig i stället. Det var synd. Jag vill ha Västanfors i en division högre upp. Drömmen skulle vara att Köping vann och Västanfors kom tvåa, och att båda lagen sedan gick upp. Det skulle vara bra för bandyn i Västmanland, säger Carlsson.

Inte heller Bonnevier anser att Västanfors förtjänar en högre placering i tabellen.

– Nej, jag vet inte om jag tycker det. På nåt sätt känns det som att de inte har orkat. De har ju förlorat mycket i slutet av matcherna.

Och i och med de förlusterna sprack också drömmen om ett allsvenskt kval för Västanfors. Michael Carlsson menar att VIF inte hade kunnat stå upp i ett allsvenskt kval, så som det ser ut i dag.

– I början av säsongen hade de gjort det. Inte nu. De har tappat motivationen och inspirationen ju längre serien har gått. Tabellen visar att de inte förtjänar att gå till kval i år, säger Carlsson.

Annons