Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränarna hyllar U21-laget

"Vilken prestation de gjorde".

Annons
Patrik Carlgren klappas om.

Sverige gjorde vad få hade räknat med. Tog efter straffvinst mot Portugal hem EM för U21-lag. Laget har hyllats för sin insats. Våra lokala tränare stämmer in i de hyllningarna.

– Vilken insats, säger Södratränaren Nicklas Blomqvist.

Sverige var uträknat både inför och under EM-slutspelet i Tjeckien. Men fick åka hem som mästare efter en synnerligen dramatisk final på tisdagskvällen.

En final som hade lite av känsla från VM 1994 i USA över sig. Inte minst för det gastkramande straffavgörandet efter 0–0 när ordinarie tid och förlängning var över.

– Riktigt roligt att se hur killarna jobbade som ett lag. Som ett kollektiv, säger Patrik Parkatti, tränare för Skinnskattebergs SK.

– De gav aldrig upp. Killarna bara jobbade på och ställde verkligen upp under hela turneringen.

Parkatti lyfter gärna fram målvakten Patrik Carlgren som ett bra exempel:

– Han var aldrig med i något distriktslag. Men han fortsatte att spela fotboll, och nu fick han vara med om att ta EM-guld. Tyvärr är det många ungdomar som lägger av för tidigt.

Patrik Carlgren började sin fotbollskarriär i den lilla faluklubben Samuelsdals IF, gick vidare till Falu FK och Brage innan han 2013 värvades till allsvenska AIK.

Även Nicklas Blomqvist, tränare för Fagersta Södra och mas bosatt i Avesta, lyfter fram Carlgren.

– Killarna gjorde en fantastik prestation. Det var taktiskt rätt i 120 minuter och nu såg man vikten av att alla jobbar ihop. Och så säger jag bara Patrik Carlgren, säger Nicklas Blomqvist och skrattar.

–Det här kommer att betyda mycket för svensk fotboll. Och det ska bli spännande att se hur Erik Hamrén (förbundskapten för A-landslaget) gör nu.

Det västmanländska inslaget i laget var västeråsaren Victor Nilsson Lindelöf, som spelar i Portugal för Benfica. Han kom också att spela en huvudroll i finalen.

Nilsson Lindelöf steg fram till straffpunkten vid ställningen 3–3. Han slog sin straff stenhårt mitt i målet fram till 4–3 för Sverige.

– Jag brukar lägga straffarna så. Kortare ansats gör det svårare för målvakten, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Ett historiskt mål. För aldrig förr har Sverige vunnit ett mästerskap för U-lag. Guldet blev svenskt när Patrik Carlgren räddade sin andra straff.

– Det var en bra blandning av olika spelartyper i det här laget. De lyckades som ett kollektiv, säger Pelle Olander, tränare för Västanfors IF.

– Jag tror att flera av de spelarna kommer att bli nya idoler för många ungdomar. Och det är bra.

Mer läsning

Annons