Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff debut i Vasaloppet

"Jag hade inte kunnat åka en sekund snabbare".

Annons
Joakim Koski åkte sitt första Vasalopp.

Vasaloppet blev en sällsynt blöt historia. Så de nio milen mellan Sälen och Mora blev en riktig prövning för åkarna.

– Det var det värsta jag varit med om, jag hade kramp i hela kroppen, säger Joakim Koski som klarade loppet på drygt 5.47.

Fagerstakillen Joakim Koskis premiär i Vasaloppet blev alltså tuff. Han, liksom alla andra som valde att åka ”I fäders spår för framtids segrar”, fick slita rejält när mildvädret slog till. Trots ett jättejobb från arrangörerna stod delar av spåren under iskallt vatten. Joakim har inte allt för mycket rutin som långloppsåkare. Inte så konstigt då han fyller 19 i år. Så det här var första chansen för honom att åka Vasaloppet på riktigt. Öppet spår klarade han av redan 2013 och 2014.

– Jag spelade hockey tidigare, men när jag slutade med det ville jag testa något annat. Och jag har alltid gillat att träna utomhus, säger Koski. Längdskidåkning hade han dock aldrig sysslat med på riktigt tidigare.

– Visst, jag åkte väl en del som barn. Man inte så att jag var med och tävlade. Så mitt första Öppet spår var väl mest på skoj, säger Koski.

Nu var det tydligen så skoj, att det blev en fortsättning 2014. Och det har blivit flera långlopp. Som Engelbrektsloppet i år på strax under tre och en halv timme, och med det en plats i led två på startfältet i Berga by.

Sedan Öppet spår 2014 har Joakim tränat målmedvetet inför de nio milen. Löpning, rullskidor, fysträning och så fort som snön kom förstås också så mycket som möjligt på skidor.

– Jag bokför allt jag tränar. Sedan loppet förra året har det blivit 400 träningstimmar, då ligger 80 timmar från nyår och fram till i söndags, säger Koski.

– Så hann jag åka 130 mil skidor. I Klackberg bland annat och så var jag till Högbo, där de har konstfrusna spår. All träning betalade sig. Tiden på 5.47.59 är bra. Och placeringen blev 1101. I klassen för åkare under 20 år räckte Joakims tid till plats tio. Snabbast i den åldersklassen var Amund Owren, Norge, som noterades för 4.59.47.

De tuffa förutsättningarna slet förstås på Joakim.

– Jag hade inte kunnat åka en enda sekund snabbare, så trött var jag, säger Koski.

– Målet jag satt var att åka på 5.30, det hade jag kanske klarat om förutsättningarna hade varit bättre.

Allt fler väljer att åka långloppen utan fästvalla. Joakim valde dock att köra med vallade skidor.

– Jag brukar valla själv. Det är kul att lära sig och testa lite olika. Men hade det varit blixtföre i söndags hade jag nog chansat och kört ovallat, säger Koski.

Nu återstår ett lopp av säsongen för Joakim. Den 28 mars står han på startlinjen i det 75 kilometer långa Årefjällsloppet.

Mer läsning

Annons