Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff midsommar för cyklisterna

Kör två lopp på två dagar.

Annons
Ida Erngren tävlar på Sollerön.

Det blir ett klassiskt midsommarfirande i Dalarna för många av landets cyklister. Då väntar nämligen de klassiska cykelloppen Solleröloppet och Soldvarvi.

– Det är lite nervöst, jag vet inte riktigt var jag står, säger Sara Penton, Fagersta CA.

Att cyklister firar midsommar på Sollerön har lång tradition. På midsommarafton körs Solleröloppet och på midsommardagen väntar Soldvarvi GP.

Fagersta Cykelamatörer har som bekant bantat sitt elitteam den här säsongen. Teamet består nu av två cyklister. Ida Erngren, som var med i fjol och 26-åriga Sara Penton som är ny för i år.

Penton kör mestadels utomlands för den nederländska klubben De Jonge Renner. Midsommarhelgens tävlingar blir hennes första i Sverige den här säsongen.

– Och det är faktiskt första gången jag ska tävla i Dalarna, säger Sara Penton.

– Jag är lite osäker på var jag står. Det är stor skillnad att köra lopp där klungan består av kanske 150 cyklister mot som nu på Sollerön med runt 30 till 40 tjejer. Det jag är bra på i stor klunga, kanske jag inte alls har nytta av nu.

Säsongen för Penton har varit bra. Hon har varit på pallen i några mindre tävlingar, plus att det finns placering topp-20 i större lopp med tuff konkurrens.

– Det får jag vara nöjd med första året utomlands, säger Penton.

I De Jonge Renner har hon många lagkamrater runt sig. I Sverige bildar hon ett tvåtjejsteam med Ida Erngren.

– Det blir rätt stor skillnad. Jag och Ida får prata ihop oss inför loppen om hur vi ska köra. Hon har bättre koll på hur det fungerar här i Sverige, säger Penton.

– Jag tror att det blir en helt annan taktik. Det är mer upp till en själv nu. Och det blir en utmaning.

Koll på taktiken inför Solleröloppet har säkert Ida Erngren, för det tävlingen vann hon förra året.

– Jag har inte tävlat så mycket år. Så jag är lite osäker på var jag står. Men jag tränade bra under vintern så grundformen är bra, säger Ida Erngren.

– Så gäller det förstås att jag och Sara pratar om vilken taktik vi ska välja.

Även Norbergs CK har en cyklist till start i elitklassen i dag, och det är Jenny Eliasson.

Gunnar Bäckgren, Norbergs CK, vann även han Solleröloppet i fjol. Efter en tuff sportduell knep han segern i herrarnas seniorklass.

I år kör Bäckgren tillsammans med klubbkompisen Jonas Eriksson i elitklassen.

Efter midsommarhelgens tävlingar väntar några dagar med träning innan det är dags för SM-tävlingar på Sollerön. Då med tempoloppet för herrar och damer på onsdag 24 juni och linjeloppet lördag den 27.

– Linjeloppet blir tufft med flera klättringar uppför Gesundaberget och jag gillar när det är tufft så det ska bli roligt, säger Erngren.

Mer läsning

Annons