Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga talangen uttagen till VM

Luftgevärsskytten Nathalie Hyttiäinen fick i dagarna veta att hon ska få åka till Spanien med landslaget för att skjuta i VM. Men det är bara ett mål i en välriktad satsning.

Annons
Nathalie Hyttiäinen från Virsbo åker i september till Granada i Spanien för att skjuta på 10-metersdistansen i VM.

Under Virsboskolans matsal har hon spenderat tusentals timmar. Där ligger en liten hall med måltavlor hängandes på väggarna.

Där har Nathalie Hyttiäinen lagt grunden för juniorlandslagsuttagningen och den stundande VM-resan till Granada i Spanien.

– Det var här jag tränade innan jag flyttade till Sävsjö för att börja på skyttegymnasiet där.

Hur känns det att bli uttagen till landslaget?

– Det är sjukt stort. Det är en dröm jag har haft sedan jag var liten. Jag förstår fortfarande inte att jag ska åka, säger Hyttiäinen och fortsätter:

– Jag stod i en affär och skulle handla med familjen när det ringde. Och när jag la på telefonen tog det ett tag innan jag fick fram att jag hade blivit uttagen, säger hon med ett stort leende på läpparna.

Världsmästerskapet i luftgevärsskytte hålls i år i Granada. Och dit reser Nathalie i september för att representera Sverige på 10-metersdistansen.

– Jag har kämpat väldigt hårt för det här. Det är det här jag har haft siktet på hela tiden med mitt satsande. Det känns helt sjukt alltihop, men jag är väldigt glad, säger hon.

Inför VM-tävlingen väntar hårdträning för att komma så väl förbered som möjligt. Och en stor del är den mentala träningen.

– Jag jobbar hårt med det. Det är en stor del av skyttet att kunna visualisera sig igenom tävlingar och träningar i huvudet innan man står där och ska börja skjuta, säger hon.

Har du visualiserat VM?

– Självklart, och det går som det ska göra. Jag kommer skjuta bra och få till en bra träffserie. Jag kommer ligga på mitt personbästa.

På skolan i Sävsjö tränar hon mycket. Fem gånger i veckan är det ren skjutträning och tre gånger är det fys. Sammanlagt åtta pass i veckan. Lägg där till den mentala träningen.

– Det blir en hel del. Men när man vet vart man ska och vad som krävs för att komma dit måste man träna väldigt hårt. Och det är jag beredd att göra.

Hur långt ska du?

– År 2020 är det stora målet. Då ska jag vara med i dem olympiska spelen. Då har jag förhoppningsvis blivit världsmästare också, säger den målmedvetna 17-åringen.

Mästerskapsrutin har hon redan hunnit samla på sig. I våras var hon i Moskva på EM.

– Det var väldigt häftigt. Dock gick inte resultaten min väg. Men nu vet jag hur det fungerar och vad som krävs, säger hon.

Mer läsning

Annons