Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uträknade – men 13 blev ett lyckotal

Så chockade Västanfors IF Bandysverige – här är FP-sportens dokument om svensk idrotts märkligaste avancemang som slutade i succé

Annons
Måljublet som gav eko i Bandysverige.

Västanfors IF misslyckades totalt. Men fick en gratischans. Tog den och överraskade hela Bandysverige.

– Det här var en riktigt häftig resa, jag verkligen stolt över killarna, säger Västanfors assisterande tränare Olle Wiberg.

FP-sporten har dokumenterat ”Fläktens” märkliga bandyresa – från division 1 till nytt allsvenskt kontrakt. Här är hela den fantastiska VIF-storyn 2014/15.

Februari 2014

Division 1-säsongen blev ett misslyckade. Västanfors målsättning var att ta sig tillbaka till allsvenskan. I stället slutade laget fyra i tabellen.

Långt från en plats i landets näst högsta serie.

Det var riktigt deppigt i truppen. Flera spelare försvann från laget. Huvudtränaren Lars Aronsson lämnade och han gjorde det innan serien var färdigspelad.

Kvar fanns assisterande tränaren Olle Wiberg plus nio, kanske tio revanschsugna spelare.

April 2014

Läget med truppen var synnerligen oklart. Klart var att Olle Wiberg och målvaktstränaren Jonas Hildén skulle köra vidare. Plus att Jonas Nordin tog ansvaret för försäsongsträningen.

Maj 2014

Den 6 maj bröt det stora kaoset ut i svensk bandy. Gais bestämde sig för att hoppa av elitserien. Orsaken var att Göteborgs kommun bestämt sig för att inte satsa på någon bandyhall.

TB Västerås och Gripen misslyckades båda i kvalet till elitserien, och hoppades nu att få ta över Gais plats.

Turerna runt vem som skulle flyttas upp till bandys finrum var många, och framför allt krångliga. Till slut fick TB Västerås den vakanta platsen.

– I det här skedet satt vi i Västanfors på läktaren och tittade på vad som hände i Bandysverige. Det var ju lite kaosartat, säger Olle Wiberg.

Dock stod det tidigt klart att något lag måste fylla platsen efter TB i allsvenskan, frågan var bara vilket? Och att det skulle bli så krångligt att hitta ett lag som var suget på allsvenskt spel hade nog ingen kunnat tänka sig.

Frågan från Svenska bandyförbundet gick först till de division 1-lag som förlorade i kvalet: Helenelund, Mosserud och Spånga (Djurgården).

Alla tackade nej.

– Vi hörde förstås att lag tackade nej. När tre, fyra lag sagt nej, föddes en första tanke. Och vi skojade lite internt om att snart får nog vi en förfrågan också, säger Wiberg och skrattar.

Svenska bandyförbundet fortsatte sin jakt. Erbjudandet gick vidare till Tjust (degraderade genom kval), Åby/Tjureda och Mölndal (icke kvalande tvåor från division 1) samt Åtvidaberg, Frillesås, Selånger och Härnösand, som samtliga åkte ur allsvenskan. Det blev nej från alla. Och samma svar kom från AIK och Karlsborg.

Under tiden som förbundet letade en ersättare jobbade Västanfors på sitt håll. För nu hade det blivit lite mer än en tanke. Frågan diskuterades både i styrelsen och bland ledare och spelare.

För- och nackdelar vägdes mot varandra. Att spela i allsvenskan skulle inte bli så mycket dyrare. Troligen skulle det bli lättare att värva spelare om klubben spelade i en högre serie.

På plussidan fanns också annandagsderby hemma på IP mot Köping.

Styrelsen i Västanfors bestämde sig för att skicka, en vad klubben kallade intresseanmälan till bandyförbundet.

Så blev det plötsligt skarpt läge. Förbundet ställde frågan som Västanfors väntat på: Vill klubben spela i allsvenskan säsongen 2014-2015?

Svaret var: Ja.

Förbundets jakt på allsvenskans 24:e lag var äntligen över fredagen den 23 maj.

– Föreningen ville köra. Spelarna ville köra, men vi hade som krav att truppen måste förstärkas. Det måste finnas 16 spelare och en kvalificerad huvudtränare. Och det lovade styrelsen att fixa, säger Wiberg.

Juni 2014

Jakten på tränare och spelare intensifierades. Att Olle Wiberg skulle fortsätta som assisterande tränare var klart. Men han ville samarbeta med en kvalificerad tränare. Lagledaren Göran Johansson hörde att Alexander Zinkevitch var ledig. Zinkevitch skulle inte bli kvar i Selånger.

Där föll en viktig pusselbit på plats när den rutinerade ryssen tackade ja. Zinkevitch är känd för att vara duktig på att utveckla framför allt unga spelare.

Juli 2014

Olle Wiberg hade redan tidigt, när Västanfors fortfarande var ett division 1-lag, haft kontakt med meriterade elitseriespelaren Johan Andersson, från Västerås, som bestämt sig för att lämna Sirius

– Man kan väl uttrycka det som så att Johan var måttligt intresserad, säger Wiberg.

– Men när det blev klart med allsvenskan ökade hans intresse. Johan visste att han skulle få en ledande roll i laget. Just en sådan roll som han vill ha. Värvningen av Johan är jag stolt över.

Fler spelare tillkom genom samarbetsavtal med Västerås SK.

November 2014

Försäsongen hade varit lite knackig. Spelet hade inte riktigt fungerat som det var tänkt. Men det såg i alla fall ut att lossna lite.

Via Zinkevitchs kontakter i Ryssland värvades Sergey Likhachev lagom till seriestarten.

– Det var också en viktig värvning, säger Wiberg.

Inför seriepremiären släppte spelbolagen sina odds på lagen. Västanfors sågades rejält av oddssättaren på Svenska spel som mest verkade vara glad över att bandyförbundet fått ihop tolv lag. Västanfors placerades som solklar jumbo i den allsvenska norrgruppen.

– Det var förstås tändvätska för oss, säger Wiberg.

Onsdag den 12 november var det dags för premiär mot Rättvik på bortaplan. Ett Rättvik som stack ut hakan, och som av många tippades bli ett topplaget. Kanske rent av ett lag för kval till elitserien. Svenska spel trodde att laget från Siljans strand skulle sluta sexa.

Västanfors fick den öppning som laget så väl behövde i Rättvik arena. Johan Andersson gjorde 1–0 på straff efter 15 minuter, Petter Andersson ökade på till 2–0 efter 19.

Sergey Likachev satte 3–0 på hörna när matchuret visade på 33 minuter. Av bara farten fixade Robin Rebermark 4–0 i den 40:e minuten.

Till slut vann Västanfors med 6–4. En odiskutabel seger. Rättvik var aldrig nära att störa nykomlingen.

– Det var en fantastisk start. Vi visade att vi inte skulle bli något strykgäng och det var viktigt inför fortsättningen, säger Wiberg.

Så följde hemmapremiär mot Gustavsberg lördagen den 15 november. Spelmässigt var det inte någon höjdarmatch, men vilken vilja VIF visade. Vände från underläge tre gånger om och vann till slut med 5–4, segermålet av Petter Andersson i den 88:e minuten.

– Vi gick in i seriespelet med målsättningen att undvika de två sista platserna i tabellen. Då hade vi åkt ur direkt. Så den här starten med två raka segrar betydde väldigt mycket för laget. Vi visade vad vi kunde, säger Wiberg.

Öppningen på serien gav laget massor självförtroende. Och skickade en tydlig signal till övriga klubbar.

– Vi visade direkt att vi var ett bra lag, säger Wiberg.

Januari 2015

Fortsättningen blev nästan lika lyckad. Poängen rullade in och någonstans i början av januari var avståndet till lagen i tabellbotten riktigt stort.

– Under den perioden vann vi dubbelt mot Örebro, vann en av två matcher mot Köping och besegrade Skutskär. Det gav oss ett viktigt glapp nedåt i tabellen, säger Wiberg.

Med sex omgångar kvar stod det klart att Västanfors inte kunde åka ur serien direkt. När tre omgångar var kvar att spela var kontraktet klart och laget slutade sjua.

– Vilken häftig resa vi gjorde. Killarna ska ha massor av beröm. De trodde på att vi skulle kunna klara det här. De höll sig till den plan vi la upp, och vi gjorde det här som en grupp. Vi gjorde det tillsammans, säger Olle Wiberg.

– Jag är verkligen stolt över det här laget.

Så tycker FP:s sportchef

Så slutade allsvenskans norrgrupp

Mer läsning

Annons