Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännerna lyfter över ett och ett halvt ton

De växte upp på samma gata i Fagersta. Nu tillhör de den absoluta eliten i Sverige. Möt bjässarna Robin Sjögren och Fredrik Forsell som lyfter över ett och ett halvt ton tillsammans – och satsar på att spräcka alla tidigare rekord inom sin sport.

Annons

För bara knappt två veckor sedan fick 25-årige Robin Sjögren jubla högt. Då tog han sitt andra SM-guld i klassiskt styrkelyft (bänkpress, marklyft och benböj utan utrustning) i klassen +120 kilo och slog också svenskt rekord i bänkpress med 215 kilo (!).

Barndomsvännen Fredrik Forsell, som växte upp på samma gata i Uggelbo i Fagersta, tävlade i klassen -120 kilo och tog där SM-brons.

Den lokala framgångssagan är i rullning och hela tiden blir duon allt starkare. Som Robin Sjögren själv säger:

– Jag är starkast i Sverige, så är det ju faktiskt. SM-guldet var en skön revansch från VM senast också, då jag bara kom sjua.

Och att han tveklöst är starkast i Sverige har han väldigt rätt i. När FP besöker Norbergs Kraftsport, som Fredrik Forsell numera tävlar för, lägger sig Robin Sjögren ner och tar 200 kilo i bänkpress – mer eller mindre utan problem.

– Det var lite konstigt att jag tog svenskt rekord på SM nu senast. Bänkpress har alltid varit det jag har varit sämst på, säger han, men framhåller det som ändå är det briljanta i sporten:

– Det är så lätt att se sina framsteg. Man ser hur man blir bättre och starkare hela tiden. I fotboll kanske det är svårt att bedöma hur bra man är. Men här är det lätt. Om man lyfter mer har man blivit bättre, helt enkelt.

Robin och Fredrik har tränat tillsammans sedan ungdomsåren i Fagersta. I dag bor Robin i Örebro och tävlar för Örebro Kraftsportklubb, men samtidigt är han tränare åt Fredrik.

– Robin pushar mig, vi pushar varandra. Det blir lätt när vi känner varandra så bra. Nu ses vi minst två gånger i månaden och kör tillsammans.

Mer: Läs i fredagens tidning om vad vännerna satsar mot närmast i framtiden. Robin Sjögren vill bli historisk med ett nytt rekord, och Fredrik Forsell ska slå internationellt.