Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsettan laddade i hemmapisten

”Jag måste ta det tävling för tävling”.

Annons
Frida Hansdotter i hemmabacken.

Tävlingsfritt i världscupen, då passade Frida Hansdotter på att besöka hemmapisten i Klackbergsbacken för att vara föråkare i tävlingen som bär hennes namn.

– Jätteroligt, och vilket jobb klubbarna gör, säger hon,

Den alpina säsongen är på väg mot sitt avslutande skede. I slalomcupen återstår fyra tävlingar.

Tävlingar som blir avgörande för om Sverige för första gången sedan 2004 får en totalvinnare av slalomcupen. Då vann Anja Pärson.

Nu kan vinnaren komma att bli Norbergsåkaren Frida Hansdotter. Hansdotter leder slalomcupen med 85 poäng före Veronika Velez-Zuzulová, Slovakien.

– Det är inget jag kan tänka på. Jag måste ta det tävling för tävling, säger Frida Hansdotter.

– Visst, man kan tänka att 85 poäng är ett stort försprång. Men om jag kör ur i en tävling, och inte tar någon poäng samtidigt som Veronika vinner ...

Läs mer: Aktuell ställning i slalomcupen

Hittills har säsongen alltså var riktigt lyckad för Hansdotter. Hon har varit på pallen i sex av sju deltävlingar i slalom. Tagit en seger, i Lienz, och dessutom varit riktigt stabil i storslalom.

– Jo, det har varit en fantastisk säsong så här långt, säger Hansdotter.

I lördags var hon på plats i hemmapisten, i Klackbergsbacken där allt började på 1990-talet. Nu var hennes roll att vara föråkare och inte minst att skriva autografer.

Den senaste slalomtävlingen, som kördes i Maribor, fick avbrytas då underlaget inte höll. Den är nu ersatt med en tävling i Crans Montana, Schweiz.

– Jag har aldrig tävlat där. Men det är kul att tävla på ett nytt ställe, säger Hansdotter.

Kanske kommer då amerikanskan Mikaela Shiffrin att göra comeback då. Shiffrin skadade ett knä under inåkningen till storslalomtävlingen i Åre den 12 december. Nu kan hon vara på gång tillbaka.

”Många har frågat när jag ska tävla igen. Jag sa att jag hoppades tävla i slutet av februari eller tidigt i mars, men du kanske har hört att den inställda slalomen från Maribor har blivit flyttad till Crans Montana 15 februari och jag kommer att vara där! Så, ses om en vecka!”, skriver Shiffrin på Instagram.

Efter Crans Montana väntar ett speciellt evenemang när det den 23 februari är dags för parallellslalom i Hammarbybacken i Stockholm.

– Det är annorlunda. Det gäller att inte bli stressad av att du har en åkare bredvid dig i backen. Men det ska bli jättekul, säger Hansdotter.

Säsongen är fri från mästerskap. Nästa vinter väntar VM i St. Moritz. 2018 OS i Pyeong Chang, Sydkorea, som följs av ett VM i Åre 2019.

– Jag har inte bestämt hur länge jag ska hålla på. Jag har aldrig varit bättre än vad jag är nu. Så det beror på hur kroppen känns och hur det är med motivationen, säger Hansdotter.

– Men om det blir ett OS till, då blir det nog också ett VM på hemmaplan.

Läs mer: Aktuell ställning i världscupen

Läs mer: Programmet för världscupen

Läs mer: Aktuell ställning i storslalomcupen

Annons