Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanfors IF tar del av miljonbelopp: ”Går till att konkret förbättra förutsättningarna”

1,6 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Västmanland. Då ökar Västanfors IF Bandy sitt antal supportrar med 42 procent – och får därmed 21 658 kronor från Svenska Spel.
– Det är kul att se att pengarna från Gräsroten går till att konkret förbättra förutsättningarna, säger Peter "Foppa" Forsberg, ambassadör för Gräsroten.

Annons

Johan Andersson.

Svenska Spel delar för fjärde året i rad ut 50 miljoner kronor till idrottsföreningslivet och ungdomsidrotten i Sverige via Gräsroten. 1,6 miljoner kronor av dessa går till Västmanlands län. Hur pengarna fördelas bestäms av Svenska Spels kunder.

Detta år har 22 643 personer valt att stödja en förening i Västmanland. Det är en ökning med 17 procent från i fjol.

Den förening i länet som får mest stöd är VIK Hockey. Alltså 225 029 kronor.

– Gräsroten betyder väldigt mycket för vår ungdomsverksamhet. Vi arbetar mycket med integration och får väldigt många nya barn som vill prova på. Det blir dyrt för föräldrarna att köpa ny utrustning allt eftersom barnen växer så vi kommer att köpa in mer låneutrustning till vår hockeyskola, säger Bernt Thorén, kanslichef.

Tvåa av länets föreningar är VSK Bandy, som får 158 373 kronor. Klubbchefen Michael Campese berättar vad summan betyder.

– Gräsroten är ett viktigt tillskott för klubben. Vi vill varje år förbättra för våra ungdomar, ledare och föräldrar och tänker därmed fortsätta att utveckla vårt ungdomsledarprogram "Leda med förtroende". Förra året köpte vi även in hjälmar till tjejer och killar som valde att prova på bandy i VSK, säger Campese.

Men det är varken sporten ishockey eller bandy som får mest pengar. Utan det är fotbollen. Fotbollen tilldelas 499 253 kronor, följt av hockeyn på 356 885 kronor.

Länets raketer är dock de mindre orterna. Surahammars IF ökade antalet supportrar med 47 procent och beloppet med 116 procent – vilket genererar 37 326 kronor.

Ännu större ökning står Sala FF för. Sala FF ökade antalet supportrar med 77 procent och beloppet med 122 procent. Det innebär att man i år får 29 297 kronor.

Länets fjärde största ökning i antalet supportrar jämfört med i fjol står Västanfors IF Bandy för. Beloppet föreningen får detta år är 56 procent större än i fjol.

– Det är kul att se att pengarna från Gräsroten går till att konkret förbättra förutsättningarna för föreningarna ute i landet. Vi kan se att många anslutna föreningar väljer att använda pengarna till att köpa in träningsutrustning, utbilda sina ledare, förbättra sina träningsmiljöer eller använda dem för att åka på träningsläger, säger Peter ”Foppa” Forsberg, ambassadör för Gräsroten.

Topp 10 föreningar i Västmanland - de får mest pengar av Svenska Spel:

VIK Hockey 225 029 kronor

VSK Bandy 158 373 kronor

VSK Fotboll 124 759 kronor

Surahammars IF 37 326 kronor

Syrianska IF 35 680 kronor

VästeråsIrsta 33 017 kronor

Sala FF 29 297 kronor

BK Skinnsberg 24 468 kronor

Västanfors IF 21 658 kronor

VIK Hockey Ungdom 19 943 kronor

Annons