Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanfors jagar mot serieseger

”Inte bara placeringen som är viktig utan vi tar ju med oss poängen från grundserien till slutspelsserien”.

Annons

Det är inte ofta som två fotbollslag från Fagersta leder respektive serie. Men så är det just nu.

Fagersta Södra toppar herrarnas division 4, Västmanland, och Västanfors IF har samma position i damernas division 3, Närke/Västmanland. Västanfors leder serien på lika många poäng som IF Eker Örebro. Men med bättre målskillnad.

I division 3 testas i år ett nytt grepp på grund av att serien endast omfattar åtta lag. Först spelas en grundserie om 14 omgångar. Sedan väntar en slutspelsserie för de fyra främsta lagen. Slutspelsserien spelas som en enkelserie.

Redan med två omgångar kvar är det klart att slutspelskvarten kommer att bestå av Västanfors, IF Eker Örebro, Sköllersta IF och Skyllbergs IK.

Nu gäller det för Västanfors att bli sämst tvåa i grundserien och få två hemmamatcher i slutspelet. Då skulle en seger mot tabelltrean Sköllersta IF på söndagen sitta perfekt.

– Det är inte bara placeringen som är viktig, utan det är ju också så att lagen tar med sig poängen från grundserien till slutspelet, säger Västanforstränaren Pelle Olander.

Inför söndagens match är VIF fyra poäng före Sköllersta. Då är det lätt att förstå hur viktig matchen är. Skulle Västanfors vinna på söndag är andraplatsen säkrad.

Och då skaffar sig också Västanfors ett bra utgångsläge i slutspelsserien. Från slutspelesserien flyttas ettan och tvåan upp i division 2 till nästa säsong. Senast Västanfors spelade på den nivån var sommaren 2011.

I den sista omgången, som spelas lördag den 3 september, möter Västanfors bottenlaget Nora BK på hemmaplan. Ett lag som faktiskt tagit poäng av Västanfors.

– Vi spelade 1–1 mot Nora i våras. Det får vi inte glömma bort, säger Olander.

Slutspelsserien lottas direkt efter den sista omgången.

Västanfors räknar med att hela truppen finns tillgänglig för spel på söndag.

Läs mer: Aktuell tabell finns här

Annons