Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet som arbetsplats

Mikael Rosén har koll på simtekniken.

Annons
Mikael Rosén tipsar simteknik.

Han var en av de sista i klassen att lära sig simma. Ändå fastnade Mikael Rosén för den sporten. Nu ägnar han även tid åt nya swimrun.

– Jag gillar att tävla i lag, säger Mikael Rosén som tävlat i par med artisten Petter.

Mikael Rosén gör ett tillfälligt besök hemma i Fagersta. Inte oväntat är han i Fagerstahallens bassäng. Inte så mycket för att träna själv, utan för att dela med sig av sina kunskaper om simning.

– Vi skulle egentligen ha varit i Eskiln, men det var lite för kallt, säger Mikael Rosén.

Att Mikael till slut skulle fastna för simning som sin sport var faktiskt lite oväntat.

– När jag slutade årskurs två på Västanfors skola var jag ensam i klassen om att inte kunna simma, säger Rosén.

– Det där med att lära sig att simma är inte enkelt. Det handlar om koordination, du är i en främmande miljö som gör det svårt att andas.

Men hur det nu var fick Mikael koll på tekniken, och så blev det simning på allvar. Hockeyklubban la han på hyllan.

Det blev simgymnasiet i Älvsbyn, Fagersta SK byttes till andra klubbar som bland annat Sundsvalls Simsällskap. Framgångarna kom på de längre frisimsdistanserna, från 400 meter och uppåt. På meritlistan finns bland annat 19 SM-guld. Inte alla på långdistans.

– Jag har haft förmånen att tävla i samma klubbar som storsimmare som Lars Frölander och Stefan Nystrand, så det har blivit några guld i lagkapp också, säger Rosén.

Från den trygga bassängen tog Mikael steget till att tävla i öppet vatten. En tävlingsform som på senare år mer eller mindre har exploderat.

– På 1990-talet fanns det några få tävlingar i öppet vatten, som Vansbrosimningen. Nu arrangeras det säkert ett 40-tal tävlingar varje år, säger Rosén.

– Att simma i öppet vatten är något annat än att göra det i bassäng. Öppet vatten kan var kallt, mörkt och trångt.

På senare år har Mikael fastnat för den nya sporten swimrun. En kombination av simning och löpning som blir allt populärare.

En av de mer kända tävlingarna är Ö till ö som avgörs i Stockholms skärgård. Totalt 75 kilometer långt fördelat 65 kilometer löpning och 10 kilometer simning i öppet vatten.

– Det är en tävlingsform som jag gillar, att tävla i par. Där man kan hjälpa varandra. Det blir ett samspel, säger Rosén.

– Jag har kört några tävlingar tillsammans med Petter, och vi ska tävla ihop igen. Det är roligt, vi kan snacka varandra igenom löpningen.

Mer läsning

Annons