Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-guldet närmar sig Norberg

För två år sedan vann Norbergs CK-cyklisten Tommy Olsson VM-silver i Brasilien. I fjol skulle guldet bärgas men då stoppade en matförgiftning honom. Men i år är det dags för en ny guldjakt – den här gången i Sydafrika i helgen.

Annons

Tommy Olsson har en bakgrund som motocrossförare och deltog i två VM – det senaste 1993. Men sedan många år tillbaka är det mountainbike som gäller för Norbergs CK-cyklisten.

Tommy Olsson är en målmedveten idrottsman som lägger ner mängder med timmar på sin sport.

– Jag tycker om att ha mål. Jag kommer aldrig att lägga av att träna men jag kan inte göra den här satsningen tills det är dags för rollatorn, säger Tommy.

Inför VM i Sydafrika har han tränat fem dagar i veckan. Han inleder alltid med en timmes stavgång på morgonen – för att bränna fett – och kör sedan två-tre timmar på cykeln på kvällen.

– Jag tränar inte så mycket nu, men hårt, säger han.

Blir du aldrig sliten?

– Jo. När jag känner mig sliten lägger jag om träningen och kanske kör teknik. Men det är viktigt att hålla i gång benen.

Tommy Olsson tog för två år sedan ett VM-silver för veteraner i Brasilien. I fjol skulle det bli VM-guld i samma land men natten till tävlingsdagen blev han dålig.

–Det var matförgiftning. Jag vaknade med hög feber på natten.

Det blev ingen rolig hemresa för Tommy.

– Jag hade satsat allt på VM och var totalsnabbast på träningarna där nere. Jag visste att om inget oförutsett händer så vinner jag.

Nu väntar alltså VM i Sydafrika och det är Tommys stora mål för säsongen.

– Det är ett VM-guld som driver mig. Har man ett silver tittar man inte bakåt.

– Det är extremt många bra som är med. En fransman kommer från klassen under (Jean-Paul Stephan, reds anm) och han är mycket bra – men jag slog honom på träningstider i Brasilien i fjol.

Banan i Pietermaritzburg, The Cascades MTB Park, där VM avgörs, har stått som värd för Världscupen tre gånger tidigare. Banan ligger inom stadens gränser och anses av många vara väldigt säker och pålitlig.

På lördag tävlar Tommy i VM. Eftersom han vann SM-guld tidigare i somras får han starta i första startled – något som blir otroligt viktigt för utgången i tävlingen. Då får vi se om hans efterlängtade guld äntligen kommer.

Annons