Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkutbildning och naturvård

Klackbergs naturreservat har tidigare varit fullt av ogräs och sly. Nu har ungdomar från Björkås asylboende gått en språkutbildning och samtidigt hjälpt till att rensa upp i området.

Annons
Rezahaskemi, Sherali och Samir har under fyra veckor jobbat för att göra fint i Klackbergs naturreservat.

I fyra veckor har två grupper med ungdomar från Björkås asylboende gått en språkutbildning, samtidigt som de har röjt sly och gjort det fint i Klackbergs naturreservat. Grupperna består av åtta personer i varje och de bägge projektledarna Pertti Arnberg och Ola Granström.

– Syftet är att ungdomarna ska få komma ut och arbeta, och samtidigt lära sig språket. Språket är på en enkel nivå, men man ser verkligen hur ungdomarna vill lära sig, säger Pertti Arnberg.

Han berättar också att man kan se det här som ett slags instegsjobb, ungdomarna ska utöver språket också lära sig att ta ansvar och hantera verktyg.

Flera av ungdomarna har bott i Sverige mindre än ett år, trots det behärskar de språket väl. En av de som pratar mest är Samir, han berättar att det har varit en lärorik tid.

– Det här har varit jätteroligt, och jag har lärt mig att prata mycket mer de här veckorna, säger Samir.

Projektet som pågått under den här månaden har varit populär bland alla som har varit inblandade och Ulf Öhman, Norbergs kommun, tror att projektet kan återkomma.

– Det här känns väldigt positivt och förmodligen finns samma behov även nästa år, säger han.

Annons