Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Star Wars-feber i öknen

Tunisiens turistbyrå vill locka turister - med hjälp av Star Wars. Flera scener ur de kända filmerna har spelats in i landet. Här är platserna för fansen.

Resor i spåren av kända tv-serier och filmer fortsätter att blomstra. Senast ut är nu Tunisien, som drar nytta av att flera scener i Star Wars spelats in i landet. Nu har man bjudit in Star Wars-fans från hela världen för att delta i olika event kopplade till de kända filmerna. Bland annat ska det bli en parad med Star Wars-tema i Tunis och filmvisningar i Sahara.

Tunisiens turistbyrå tipsar också om andra sevärdheter för fantasterna.

Byn Mos Espa

Mitt i ökenregionen Ong Jmel ligger inspelningsplatsen för den fiktiva staden Mos Espa och Anakin Skywalkers hem. Hit tar man sig enklast med fyrhjulsdriven bil. Då och då kommer sandstormar och begraver staden, men myndigheterna har nu börjat forsla bort sand när det händer. Inspelningsplatsen består av ett femton-, tjugotal byggnader, varav några bara är fasader.

Luke Skywalkers hem

Övernatta i Luke Skywalkers hus, det kan du göra i Matmata. Inomhusscenerna från karaktärerns hem filmades här, i hotellet Sidi Driss. Det är ett hundratals år gammalt, traditionellt berberhus med fem grottliknande rum. Här finns ett litet Star Wars-museum och en restaurang inspirerad av filmerna. Priset är bara 12 dollar per natt för att bo här, alltså cirka 80 kronor.

Tatooine

Den planet där Luke Skywalker sades växa upp valde George Lucas att kalla Tatooine. I Tunisien finns förlagan till namnet: Tataouine. De berberhus som finns här, och som kallas ksar, gav inspiration till slavbostäderna i episod ett "Det mörka hotet".