Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stega mot en ny trappa

Trappan sätter stilen på hela inredningen. Bara fantasin sätter gränser för hur den ska se ut – men ta hänsyn till material, placering och modell när du botaniserar i det numera stora utbudet.

Annons
Smälter in. Om man använder samma träslag som inredningen tycks trappan smälta in i väggen. Trappan kommer från Trappteknik.

Hemmets trappa stjäl mycket uppmärksamhet. Den kan betraktas som en möbel, och kan lyfta hela huset om man hittar en bra form. Därför kan det vara värt att lägga ner lite extra tid på att få en modell som går bra ihop med husets arkitektur och familjemedlemmarnas livsstil.

– Trappan är oftast det sista man tänker på, särskilt i samband med nybyggen. Därför måste den passa med husets övriga material och stil samtidigt som budgetutrymmet oftast är begränsat i det här skedet, säger Martin Andersson på Trappteknik.

Det finns ett stort utbud av trappor och trappdetaljer i dag, så den som söker en trappa till sitt hem har en rolig tid framför sig. Men några saker är viktiga att väga in i valet, både när det gäller form och material.

– Utrymmet är en stor aspekt att ta hänsyn till. Om det handlar om en stor villa kan man ta ut svängarna mycket mer. I mindre hem vill man oftast göra hålet till det andra våningsplanet så litet som möjligt, säger Martin Andersson.

Att välja modell på trappan kan vara svårt. Det gäller att hitta den som stämmer bra med husets formspråk, och samtidigt passar utrymmet. Minst plats tar spiraltrappan, men då handlar det i stort sett endast om persontransport. Bär man på en välfylld bricka kan det bli trångt. Samma sak gäller när man behöver transportera resväskor eller en tvättkorg.

När det gäller placeringen är det vanligt att trappan hamnar direkt vid entrén, men här finns det anledning att fundera ett varv till. Hallen är ofta ett rörigt område med mycket skor och kläder som man måste ta sig förbi. Dessutom följer det lätt med grus och sand upp i en trappa placerad där.

Komforten är en annan viktig del. För att trappan ska kännas bekväm att gå i måste man anpassa höjd och djup på steget. De båda måtten påverkar även utformningen av trappen.

Utrymmet som uppstår under trappan är det vanligt att använda till förvaring av olika slag. Om man bygger igen det med en vägg kan det vara hur stökigt som helst bakom. Men det kan också vara trevligt att organisera utrymmet med olika typer av inredning beroende på vad man vill förvara. Det är en bra plats för ytterplagg och skor, men också för förvaring av böcker.

– Om man vill placera en arbetsplats med skrivbord under trappan rekommenderar jag en med stängda plansteg, eftersom det har en tendens att bli ganska dammigt under de öppna, säger Martin Andersson.

Trappa från Trappteknik som kan utformas på olika sätt. Den kan sväva i luften eller bli mer kompakt.
En balktrappa från Atab placerad i anknytning till hemmets kök. Sidopartier i glas bidrar ytterligare till trappans lätta uttryck.
Trappstegen i ek ser kraftigare ut än vad de är på grund av T-formen. Trappan kommer från Trappteknik.
En trappa tillverkad av gjutjärn ger ett gammaldags intryck. Den fungerar även utomhus och kommer från Qvesarum Byggnadsvård.
Öppen, ljus och modern men ändå robust, är intrycket av den ljusa asktrappan från Atab.
Om utrymmet under trappan ska användas som sittplats är det en fördel att ha stängda stegplan. Ektrappa från Olssons Trappor.

Inomhustrappor

Det finns fyra olika trappmodeller: U-formad, L-formad, rak och spiraltrappa. Välj den som stämmer bäst med utrymme och husets arkitektur.

1 Placeringen av trappan är viktig. Oftast hamnar den nära entrén, men en central placering mitt i huset är också populärt.

2 Trappstegen kan göras öppna eller slutna. De öppna ger rymd, luft och ljusinsläpp. Med slutna är det lättare att använda utrymmet under trappan, men den får också ett mer kompakt utseende.

3 Materialvalet är individuellt. Antingen följer man det som redan har använts i golv och övrig fast inredning eller så bryter man av med något som kontrasterar.

4 Förutom trappans utseende är det viktigt att det är bekvämt att gå i den. Planstegens höjd och djup påverkar både bekvämlighet och utformning.

Annons