Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stekhet deltävling i långloppscupen

Hetta, damm och punkteringar. Så kan man kort sammanfatta årets upplaga av Engelbrektsturen i Norberg. En stor skillnad från förra årets tjocka lervälling.

Annons
Klungan försökte förgäves att jaga ikapp de två  grupperna som bröt sig loss.

Nästan 800 cyklister hade sökt sig till Norberg under söndagen för att ge sig ut i Västmanlands skogar på sina mountainbikes.

Det var en riktigt varm dag, och redan på förmiddagen när starten på Norbergs torg skulle gå hade temperaturerna smygit sig upp emot 30 plussgrader. Trots det stora antalet åkare gick starten problemfritt utan några nämnvärda incidenter.

Elit-damerna gav sig iväg först där den unga junioren Clara Lundmark var ensam cyklist från Norberg.

Strax därefter startade elitklassen för herrar, följt av resterande cyklister i de andra motions- och tävlingsklasserna.

Banan för de tävlande var antingen 70 eller 40 kilometer lång beroende på tävlingsklass.

Med halva distansen körd så hade fältet i herrklassen splittrat på sig. Två cyklister, Jonas Ahlstrand och Emil Lindgren, hade brutit sig lös från resten och låg dryga minuten före en trio som jagade febrilt.

På damsidan hade Linn Gustavzzon jobbat sig till en ensam ledning efter halva distancen, några minuter före tvåan Felicia Ferner.

När det började dra ihop sig till målgång hade inte mycket förändrats sedan de kört halvvägs.

Jonas Ahlstrand och Emil Lindgren låg fortfarande ensamma i täten och det dukades upp för ett spurtavgörande. Där drog Jonas Ahlstrand det längre strået och han knep segern med mycket liten marginal.

Segertiden blev två timmar, åtta minuter och 9 sekunder.

Linn Gustavzzon däremot var överlägsen och gick i mål som segrare på tiden två timmar och 30 minuter, hela fyra minuter före tvåan Felicia Ferner.

Hemmacyklisten, den sjuttonåriga Clara Lundmark blev till slut femma, elva minuter efter segrarinnan.

Vinnarna av tävlingen går hem med 5 000 kronor var och har förbättrat sin seed inför den kommande långloppstävlingen Cykelvasan.

Funktionärscyklisten Sabina Ramström från Norbergs CK cyklade sist för att hålla ett vakande öga på de tävlande. Hon beskrev dagens bana som väldigt bra. En stor skillnad gentemot förra årets leriga tävling.

– Det var väldigt varmt idag, men jag såg ingen som fått vätskebrist vilket är väldigt positivt. Det blev två olyckor men båda fick hjälp av sjukvårdare och ska må bra nu, säger hon.

Torkan gjorde däremot banan väldigt dammig så när cyklisterna gick i mål så hade dammet och svetten skapat en lerig hinna i deras ansikten.

– Det blev blev fler punkteringar i år än förra året, berättar Sabina Ramström.

– Den torra marken är hårdare och sliter mer på däcken, fortsätter hon.

Damernas Elit-klass startade först av alla.
Annons