Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten engagerade sig i Fagerstas historia

Sten Håkansson, Avesta, har avlidit i en ålder av närmare 94 år. Han var född 1920 i Fagersta och äldste son till bruksingenjören Per Håkansson och hans hustru Wanda.

Efter studentexamen och beredskapstjänst fortsatte studierna vid KTH fram till en examen som bergsingenjör 1946.

Sten Håkansson kom att bli en av pionjärerna i Sverige inom rostfri bandtillverkning. Efter en första anställning vid Sandvikens Jernverks AB återvände han 1956 under en period till Fagersta Bruks AB genom att tillträda tjänsten som chef för Kallvalsverket i Långshyttan. Till Avesta Jernverks AB kom han sedan 1962 som valsverkschef och överingenjör.

Sten Håkansson tappade aldrig kontakten med födelseorten Fagersta och uppväxten på Andra Sidan. Redan på 1970-talet återvände han gärna för att visa bilder och berätta om det Gamla Fagersta. Han kom därmed att beröras av brukets museiverksamhet och kontaktades 1993 av Per Hellström som tillfrågade honom om han inte var intresserad av att hjälpa till med arbetet med att flytta museet till den nya placeringen i den gamla brandstationen utanför bruksområdet.

Sten Håkansson konstaterar själv att hans intresse för gamla bilder var det bananskal som han halkade in i Bruksmuseet på men att det snart skulle visa sig finnas mycket annat av intresse i detta arbete.

Under hela hösten 1993 deltog Sten Håkansson i de flesta av de arbetsmöten som under ledning av Anna Svensson skulle förbereda Bruksmuseets invigning den 5 december. Vid denna invigning kunde dock Sten som han själv uttrycker det tyvärr ej närvara.

Sten Håkansson deltog däremot aktivt i programverksamheten under resten av seklet. Bland hans program kan bland annat noteras ett föredrag med ljusbilder visande Fagersta i gångna tider som presenterades för de kommunala myndigheterna och en presentation av sin vid den tidpunkten nyligen utkomna bok Fagersta i gamla vykort.

Hans medverkan vid planläggningen och bildurvalet vid utställningen Gamla Bruksprofiler år 1996 var av största betydelse för att projektet med framgång skulle genomföras - vid öppningen infann sig cirka 200 personer.

Under senare år har Sten Håkansson som medlem i föreningen Bruksmusei Vänner varit en trogen gäst på aktuella temakvällar. De kvällar vi alla med glädje erinrar oss är hans medverkan vid tema Norrby Gård Teater. Han återvände till sin uppväxt och inledde med en saga om en flicka från Karlsborg som anställdes 1917 som guvernant för agronom Gustaf Hennings barn på Norrby gård. Flickan var naturligtvis Wanda - Sten Håkanssons mor.

Dessa temakvällar kom att visa sig vara hans sista närvaro på Bruksmuseets arrangemang. Vi kommer att sakna hans aktiva medverkan med sitt detaljerade lokala minne och som en mycket god berättare.

För Bruksmusei Vänner

Lennart Andreasson

Per Hellström

Gunnar Stenås