Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig kan gå miste om tung maktpost

I helgen avgörs om Stig Henriksson ska få en maktpost i Vänsterpartiets partistyrelse.

I fredags inleddes Vänsterpartiets kongress i Stockholm. Under helgen ska bland annat en partistyrelse utses.

Stig Henriksson (V), kommunalråd i Fagersta, nominerades till en plats av Vänsterpartiet i Västmanland. Men i den nationella valberedningens förslag finns inte Stig Henrikssons namn med, något som flera riksmedier uppmärksammat.

- Det är inte frågan om någon petning eller markering från våran sida. Det här är en prioritering som vi gjort utifrån olika kriterier som vi väger in. Man kan säga att medelåldersmän som är heltidspolitiker har vi ganska gott om i partiet, säger Elise Norberg Pilhem, ordförande i valberedningen.

Stig Henriksson tolkar det som en petning.

- Man har valt 33 personer som man tycker är mer lämpade, det är klart att det är någon slags petning, säger han.

I slutändan är det kongressen som bestämmer vilka som ska sitta i partistyrelsen.

- Det kommer säkert att bli en debatt om att man vill ha in andra namn. Stig är välkänd i partiet och har efter allt han åstadkommit ett stort förtroende hos många i partiet. Han är en valvinnare, säger Elise Norberg Pilhem.

Riksdagsledamoten Jens Holm tycker det är synd att valberedningen inte föreslagit Stig Henriksson. Han tror att det kan bli en stridsfråga på kongressen.

- Det är inte bara jag som vill ha Stig i partistyrelsen utan även många andra. Fagersta, Stig Henriksson och Vänsterpartiet har blivit känt i hela landet som ett fenomen, en framgångssaga för partiet, säger han.