Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina har alltid gått sina egna vägar

Kreativa projekt varvas med jobb i hemtjänsten och en egen spålinje. En vardag med fasta rutiner och fokus på en enda sak är ingenting för Stina Westerblom, som njuter för fullt av huslivet i Broarna.

Annons
Trivs. Stina Westerblom är riktigt hemmakär och har svårt att förstå de som lägger många tusenlappar på resor, det vill hon hellre lägga på hemmet. En vecka, tio dagar max, kan hon vara bortrest innan hon längtar hem.

De vita trädgårdsmöblerna bländar nästan ögonen och den soldyrkande dvärgpinschern Dahlia har intagit favoritplatsen på fårfällen strax bredvid. Att våren har kommit på riktigt är tydligt och i trädgården står en skottkärra och krattor redo för att göra fint inför sommaren. Stina Westerblom stortrivs i huset i Broarna utanför Norberg, där hon bott i snart ett år. Innan dess har hon bott hela sitt 59-åriga liv på olika platser runt om i Stockholm.

– Jag har flyttat mycket, men alltid inom Stockholm. Nu ville jag bo i hus och jag ville bo billigt. Jag kan inte bo i lägenhet, då klättrar jag på väggarna, säger Stina.

Hon är uppväxt i hus med skogen som lekplats för henne och hennes syster. Förutom längtan till skogen har hon i uppväxten fått med sig en gör -det-själv-anda.

– Jag försöker kunna det mesta själv. Det jag inte kan tar jag reda på. Mamma lärde mig tapetsera till exempel, och om trädgård också.

– Att jobba 8-17 och sedan se på tv, det är inte jag, tillägger hon.

I stället berättar hon om en karriär med viljan att vårda, att ta hand om människor, som en viktig del. Fast karriären började på Pressbyrån. Hon var skoltrött och fick jobb direkt efter nian. Som 17-åring flyttade hon hemifrån och började snart inom förskola och gick barnskötarutbildning. Sedan dess har hon varit dagmamma i tre omgångar.

Hon har även jobbat bland annat inom hemtjänsten, utbildat sig och jobbat med massage och behandlingar som akupunktur, och varit kokerska i förskolan. Ofta med flera saker samtidigt.

Som dagmamma slutade hon 2014. Det var också då hon började se sig om efter ett hus utanför Stockholm.

– Jag frågade mina barn om det är okej att mamma flyttar från Stockholm.

Huset i Broarna köpte hon utan att ens se på plats. Det har tidigare varit fritidshus och det är mycket att göra. Som att måla hallen ljus i stället för de murriga tapeterna som satt där innan.

– Jag tänkte att jag tar väl ett rum i taget. Men jag började med allihop, säger Stina och skrattar.

Det är ofta så det blir. Hon är otålig och tycker om att skapa. Har alltid något för händerna. Den första halsduken stickade hon som femåring och det har blivit mycket mer sedan dess. På en bänk i köket står en korg med garn till virkning och formar för betonggjutning.

– Jag vill nog mer än jag kanske alltid klarar av tidsmässigt.

Att gå sina egna vägar har Stina aldrig varit rädd för och hon har hunnit med mycket. En enda sak ångrar hon när hon tittar bakåt, sitt livs misstag som hon kallar det, en relation som blev farlig. Men hon har gått vidare och besväras inte över händelserna längre.

– Jag gav mig av hals över huvud. Men så här några år efteråt tror jag att man kan lära sig något av det också.

Vi går runt i trädgården. Tittar på boden som så småningom ska bli kattpensionat, möjligen redan i sommar. Stina tycker om djur, behovet att vårda finns även för dem. Pensionatet är ett projekt som hon hoppas också ska ge lite extra ekonomisk hjälp framöver.

Ett annan rörelse är spålinjen som Stina bedriver per telefon. Där får hon oftast frågor om kärlek och känslor, eller arbete och ekonomi. Det alternativa, det som inte syns och inte finns forskning på, är ett stort intresse för Stina. Hon är intresserad av exempelvis astrologi, healing, feng shui och alternativmedicin med örter.

– Jag går sällan till doktorn, det skulle vara om jag bryter benet.

Intresset kom efter att hennes mamma blivit frisk från cancer. Stina tror att kost och tankens kraft spelade roll. Hon började läsa mycket och tog till sig det hon behövde. Hon upplever att det fortfarande är tabu att prata om det alternativa.

Har du aldrig varit skeptisk eller tvivlat?

– Nej, det har fallit sig naturligt för mig. För mig är det bevis när jag tycker att saker fungerar.

Ny hobby. Ett nytt projekt är att Sina har tänkt att lära sig gjuta i betong.
Soldyrkare. Dvärgpinschern Dahlia trivs i solskenet.
Kreativ. Kan cykelstället bli en bänk? Stina har många idéer.
Att jobba 8-17 och sedan se på tv, det är inte jag. Stina Westerblom
Annons