Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad andel kvinnor i ledningsgrupper inom fastighetsbranschen

Mer än hälften av företagen i branschen har en jämställd ledningsgrupp och andelen kvinnliga vd:ar närmar sig en fjärdedel.

Annons

Detta visar en undersökning från fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo som genomfördes mellan den 16 maj och 2 juni.

Med en könsfördelning på minst 40/60 procent har mer än hälften av företagen – 52 procent – inom den traditionellt mansdominerade branschen en jämställd ledningsgrupp. Sedan 2014 har även andelen kvinnliga vd:ar ökat från 18 till 23 procent och andelen kvinnliga styrelseledamöter har växt från 29 till 35 procent.

– Fastighetsbranschen har länge arbetat medvetet med jämställdhetsfrågor och det är glädjande att branschen är på god väg att bli helt jämställd. Vi kommer att fortsätta arbeta med att se till att både kvinnor och män finns representerade i alla yrkeskategorier och på alla nivåer i branschen, säger Mona Finnström som är vd för Fastigo.

I dag sysselsätts runt 60 000 personer i fastighetsbranschen och inom de kommande 10 åren behöver 11 000 personer, både på akademisk och gymnasial nivå, rekryteras. Knappt 40 procent av alla anställda är kvinnor.

– Genom att systematiskt kartlägga jämställdheten i branschen vill vi belysa de faktorer som behöver påverkas för att skapa en mer jämställd fastighetsbransch. Vi arbetar också med att sprida goda exempel från medlemsföretag, så att företagen kan inspireras av varandra, säger hon.

Enkäten för undersökningen skickades till 756 vd:ar på fastighets- och bostadsföretag i Sverige och 309 svarade – en svarsfrekvens på 41 procent.

Annons