Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södertäljekatten Maja har ännu inte fått sin lag – det blev fel i vår text

Katten Maja dog när matte åkte in på sjukhus. Hemtjänsten larmade inte om att katten var ensam.

Annons

Vi berättade felaktigt att riksdagen röstat igenom en ny lagstiftning som gör det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur.

Läget för Lex Maja är detsamma som i maj, förbundet Djurens rätt tolkade läget annorlunda och vi brast tyvärr i vår research.

Riksdagen har antagit ett tillkännagivande med innebörden att Riksdagen anser att hälso- och sjukvårdspersonal bör få anmäla vanvård av djur. Avsikten är att lämna endjurskyddsproposition till riksdagen under 2017.

Förslaget om en sådan lag kom till efter Södertäljekatten Majas tragiska öde.

I juni 2016 fick polisen in i en lägenhet i Södertälje för att hjälpa katten Maja som levt utan mat och vatten i elva dagar. Majas matte hade hamnat på sjukhus.

Läs mer: Matte till sjukhus – då svalt Maja ihjäl

Katten Maja var starkt uttorkad och undernärd och vägde bara 1,9 kilo. Länsveterinären tog beslutet att katten måste avlivas.

Innan polisinsatsen hade Södertälje katthem försökt få kvinnans hemtjänst att öppna lägenhetsdörren för att hjälpa den nödställda katten. Hemtjänsten vägrade och hänvisade till sekretessbestämmelser, att kvinnan hade anhöriga samt en god man.

Tanken med en Lex Maja är att den ska ge hälso- och sjukvårdspersonal som får kännedom om djur som far illa rätt att meddela detta till lämplig myndighet utan att riskera att bryta mot tystnadsplikten.

Läs mer: Kommunen efter katten Majas död: "Har brustit i informationen"

Mer läsning

Annons