Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödet från familjen ger trygghet

Äventyrskänsla blandat med rätt omständigheter har gjort det möjligt för familjen Båvner att spendera sin tid som volontärarbetare runt om i Europa.

I januari åkte Nils och Vivi Båvner tillsammans med barnen Rebecka Leone och Stig Love ner till Spanien för att jobba som volontärer hos en sjukpensionerad kvinna.

Familjen Båvner har ett hus i Karbenning. Där har de tidigare haft volontärarbetare som har hjälpt dem med olika saker men nu ville de prova på att jobba och inte bara vara värdar. Och att hela familjen gör det tillsammans har inte varit några problem.

– Barnen är fortfarande små. Vi var helt fria att testa något radikalt annorlunda, säger Nils angående beslutet att lämna Sverige.

Han berättar att Vivis föräldrar har emigrerat till Spanien. Deras hus har blivit som en bas där familjen Båvner har kunnat landa mellan olika volontäruppdrag.

– Även om vi är rätt så äventyrliga så är det lätt att vara modig om man har en sådan trygghet.

Nils berättar att familjen har jobbat med allt från att bygga stängsel på hundhem till att bygga eco-badrum på en yogaresort.

På resorten fick de i uppdrag att bygga en solvärmd dusch.

–  Det var en av få gånger då barnen verkligen var till nytta, säger Nils och berättar att de kunde hjälpta till med att krossa kakelplattor.

Familjen fick bo på resorten under tiden de jobbade. Nils berättar att ägarna hade stort förtroende för volontärarbetarena.

Nils berättar att de hela tiden måste hålla koll på barnen.

– Man kan inte ha en tvååring lekandes i en cementdamm.

Nils och Vivi har funderat mycket på vad de utsätter barnen för.

– Det är nya ställen med nya riskmoment och regler och nya personer. De har varit tvungna att lära sig väldigt fort.

Nils förklarar att barnen känner sig bekväma på nya ställen när han och Vivi känner sig trygga med situationen.

Efter flera olika uppdrag åkte familjen Båvner till en släkting i Belgien och gjorde lite renoveringar på huset. De blev så pass förtjusta i Belgien att de bestämde sig för att stanna.

– Vi har skrivit ut oss ur Sverige, säger Nils och förklarar att familjen nu vill bo permanent i Bryssel.

De har redan fått erbjudande om jobba på olika renoveringsprojekt, mot betalning den här gången.

Trots att familjen har tyckt om att leva på det här sättet har det inte alltid varit lätt.

– Det är inte helt enkelt att vara tillsammans dygnet runt i ett halvår. Det har varit extremt intensivt att umgås så nära. Allt ska hanteras, man kan inte bara dra, men ibland måste man bara ut och gå i en timme.

Nu jobbar familjen på att skaffa sig permanent boende och kunna driva sitt företag därifrån.

– Funkar inte det så testar vi något annat. Sverige finns ju kvar!