Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora barngrupper i förskolorna

Fler barn skrivs in på förskoleavdelningarna i Fagersta. Trots att forskning visar att gruppens storlek har stor betydelse för barnets utveckling och att Skolverket rekommenderar att förskolegrupperna består av 15 barn.

För fem år sedan hade tre procent av avdelningarna i Fagersta fler än 21 barn, i dag har hela 14 procent den gruppstorleken.

Personaltätheten på Sveriges förskolor har ett snitt på 5,3 barn per heltidsanställd. Förra året var snittet i Fagersta 5,6 men nu i april var siffran uppe i 6,24. Personal och föräldrar har kontaktat Fagersta-Posten och berättat om sin oro. Hur påverkas barnen och hur är personalens arbetsmiljö?

Kommunals fackliga ombud Eva Andersson och Lärarförbundets Stina Forsell bekräftar bilden.

– Barngrupperna är för stora för att vi ska klara av att uföra uppdraget enligt läroplanen, säger Eva Andersson.

Hon berättar om större ansvar men med samma personalstyrka. Kommunen överinskriver på avdelningarna men tar inte in extra personal.

– Vi förbereder barnen för skolan. Det är vi experter på men vi måste också få verktygen, säger Eva Andersson.

Enligt henne har barnen mer vistelsetid i dag när fler jobbar heltid, då behöver de också ett knä att sitta i. De har också rätt till anknytning.

– Om inte det här vänder tror jag sjukskrivningarna kommer öka.

Stina Forsell instämmer och berättar att medlemmarna gett indikationer på hög arbetsbelastning och att de inte mår bra. Den signalen har fackförbunden gemensamt skickat vidare till arbetsgivaren. Avdelningschef Jeanette Behrens har därefter lämnat ut en enkät där personalen ska svara på frågor om arbetsmiljön.

– Arbetsgivaren vill också ha en bra arbetsmiljö. Men det handlar om pengar och då kommer vi till politikerna, säger Stina Forsell.

De båda fackliga ombuden tycker trots allt att Fagersta kommun är en bra arbetsgivare och ger som exempel att det satsas på kompetensutveckling.

– Men det blir också en frustration när man lär sig saker som sen inte går att använda sig av i jobbet eftersom resurserna inte räcker till, säger Eva Andersson.

Utbildnings- och kulturnämndens ordförande Hans Granlund (V) hänvisar till statistik och att det finns kommuner där barngrupperna är betydligt större.

– Statistik är en siffra, man måste se verkligheten bakom, säger Eva Andersson.

Hon och Stina Forsell hoppas att arbetsgivaren nu grottar ner sig djupare för att få en bild av arbetsmiljön.