Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storm välkomnas i brandområdet

Två månader efter att Sveriges största skogsbrand började ta fyr i Västmanland är det fortfarande livsfarligt att röra sig bland träden. En rejäl höststorm skulle hjälpa till i röjningsarbetet.

– Kommer det en jättestorm kanske området kan säkras. Då kommer en hel del träd att falla, säger Jan-Inge Tobiasson, för-

valtare på länsstyrelsen.

Men inga supervindar behövs för att rucka på de svajiga brandskadade träden. Där träden redan har fallit syns hur alla sidorötter är av.

– De faller utan varningsljud, av minsta lilla vindpust i trädkronan, säger Tobiasson.

Nästan 14 000 hektar skog, ett område större än 19 000 fotbollsplaner, drabbades av branden som räknas som den största i Sverige i modern tid. Skogen är fortfarande avspärrad och bevakas varje dag av brandflyg.

Avverkning sker just nu mest i mindre skala. Det större arbetet väntas dra i gång senare i oktober. Skogsägare varnas från att gå ut oskyddade och arbeta med motorsåg. Arbetet bör enbart ske från maskiner som tål fallande träd.

Förutom problemen med säkerheten är det inte heller helt lätt att bearbeta timret.

– Det sotiga timret kan inte hanteras som vanligt timmer. Sotet smutsar ner och virket kan inte blandas med andra sågade varor, säger Henrik Öhman, brandsamordnare på skogägarföreningen Mellanskog.

I vanliga fall barkas timret på sågverket, men nu måste barken tas bort innan för att inte förorena anläggningar.

Att arbetet efter en skogsbrand kan ta tid vet Bengt Nilsson, räddningchef i Boden. 2006 var han med om att bekämpa en storbrand i Bodträskfors – 1900 hektar skog eldhärjades.

– Vi fick stötta skogsägarna i flera månader, och uppröjningsarbetet pågick säkert ett år efteråt. Det var svårt att hantera det brännskadade virket, så det tog mycket tid.

Redan nu faller träd i Västmanland i höstvindarna. Henrik Öhman på Mellanskog ser stora fördelar med en kommande storm, eller två.

– Det är bra om vi får några stormar och gärna från lite olika väderstreck.

Däremot blir röjningsarbetet efter en storm i brandskadad skog svårare. I en normal skog ramlar träden i samma riktning under en storm. I brandskog blir det "plockepinn", eftersom rötterna är så skadade, och därför ett snärjigt arbete.