Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större olycksrisk under tät påsktrafik

Många kör igenom norra länet mot olika påskfiranden. Mest trafik är det på skärtorsdag och långfredag. Riksväg 66 brukar vara en av länets biltätaste vägar under helgen. 

Påsken, midsommar och jul årets stora trafikhelger, berättar Johanna von Wowern, pressekreterare på Polisen i Västmanland.

– Det är många som ska till vänner och familj och som åker genom Västmanland på väg dit, säger hon.

De flesta som åker genom norra länsdelen över påsk ska till Dalarna, berättar Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland. För de som planerar påsk i Ludvika och andra delar av södra Dalarna är riksväg 66 en populär bilväg.

– Är man på väg dit är det lämpligt att åka genom Fagersta. Många reser och det blir höjd trafikosäkerhet, säger han.

Denna vecka har polisen en nationell temavecka med fokus på hastigheter. En vecka som i år sammanfaller med påsken.

– Vi har ökat hastighetsbevakningen på de mest olycksdrabbade vägarna, både i norra länet, i Västerås och på andra ställen i länet, säger Bergfasth.  

Både större vägar, exempelvis så kallade 2+1-vägar, och mindre landsvägar är olycksdrabbade. Orsakerna kan däremot skilja sig åt.

– Man tycker ju att 2+1-vägarna ska vara säkra, som finns i Fagersta bland annat, men det är ofta incidenter även där. Ofta vill bilister stressa om när det är tvåfiligt, och sedan kan det bli trångt när det går över till en fil igen.

Fortkörningar och rattfylleri är troligare de enkla, tvåfiliga vägarna, säger Jörgen Bergfasth.

– Det förekommer mycket alkohol på påsk. Grovt sett tror jag vi tar lika många rattfyllerister som på midsommar, tillägger han.

Att hålla ner hastigheten, hålla avstånd och se till att ha god tid på sig när man kör är tre sätt att minska riskerna i trafiken.

– Många har alldeles för kort avstånd fram till nästa bil, säger Bergfasth.

Så kan resan bli säkrare

1. Var ute i god tid.

2. Välj andra tider och andra vägar om möjligt.

3. Håll hastighets-

begränsningarna.

4. Håll avstånd till fordonet framför.

5. Använd bilbälte.

6. Kör nykter.

Källa: Polisen.se