Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storstadsbor semestrar mest

Svenskar är ett resande folk - många semestrar utomlands minst en gång om året. Men storstadsbor reser oftast.

Svenskarna är pigga på att resa, 26 procent uppger att de reser minst en gång om året, i en ny Novusundersökning för Ticket. Men det är stockholmarna som reser mest, om man ska tro undersökningen. I huvudstaden svarar 23 procent att de brukar resa utomlands tre gånger om året eller mer. I Norrland är motsvarande siffra tre procent.

-Har man nära till en stor flygplats ligger det närmare till hands att resa än om man först måste ta ett inrikesflyg eller åka tåg, bil eller buss i flera timmar. Dock satsas det väldigt mycket på de lokala flygplatserna, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på företaget.

Resandet är också en ekonomisk fråga. I undersökningen uppger 7 procent att de aldrig reser utomlands och 21 procent reser var tredje år eller mer sällan.

Sammanlagt svarade ett riksrepresentativt urval av 1 308 personer.

Vad snarare än vart

Förra året gjorde svenskarna över 18 miljoner utlandsresor, enligt statistik från Resurs, ett oberoende konsultföretag inom resor. Det är en ökning med 3,4 procent jämfört med året innan. Den typ av resor som ökar mest är mer flexibla resor, menar Ving i en ny semesterrapport. I takt med att vi blir mer resvana byter resorna fokus från vart till vad. I företagets resepanel kunde 59 procent av de tillfrågade tänka sig att resa dit många reser, bara de samtidigt kan skapa sin egen unika reseupplevelse.

-Vi söker individuella upplevelser, oavsett om det handlar om att ligga i en solstol och läsa böcker, umgås med familj och vänner, träna eller få en unik upplevelse på den där restaurangen som ingen annan hittade till, säger Magnus Wikner, koncernchef på Thomas Cook Northern Europe, där Ving ingår.