Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort museum i konstgjord stad

Nu planerar Kina för Asiens största privatägda museum. Det ska
ligga på en konstgjord ö - vid en stad som man ännu inte
byggt.

Dubai presenterar ständigt nya spektakulära byggnadsprojekt som ofta slår världsrekord i storlek. Men nu verkar Kina ta upp kampen om påkostade byggen som kan locka turister. Nyligen öppnades världens största byggnad i Chengdu. Och nu planerar man för Asiens största privatägda konstmuseum. Pingtan Art Museum ska byggas på en konstgjord ö vid staden Pingtan. Låter staden obekant? Det beror antagligen på att den ännu inte finns. Man ska bygga den på ön Pingtan i provinsen Fujian, med det nya museet som kulturellt nav.

Den konstgjorda ön ska vara en mindre version av den riktiga ön, och kopplas samman med land via en pontonliknande pir.

Visar nationalskatter

Det är de Bejing-baserade arkitekterna MAD som ligger bakom museets design.

-Byggnaden ska konstrueras med betong blandat med lokala snäckor och insidan ska likna uråldriga grottor, säger en talesperson för arkitektfirman, uppger The Telegraph.

Ännu är det oklart när staden och museet ska stå klara. Men man har slagit fast att över tusen nationalskatter ska ställas ut i Pingtan Art Museum.

Närmaste ön vid Pingtan är Taiwan, där det ambitiösa museet National Palace Museum redan visar en stor samling av asiatisk konst och hantverk.

Museet i Kina kommer att ta över 40 000 kvadratmeter i anspråk och kosta över 895 miljoner kronor.