Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress får elever att skippa lunchen

"Varit tvungna att sluta lektionen tidigare för att hinna äta".

Annons
Julian Roberts som läser på samhällsprogrammet på Brinellskolan köar till matsalen. Om cirka 40 minuter börjar gymnastiklektionen.

Lång kö och proppfullt med elever när det är skollunch, menar Julian Roberts, som lyfte problemet genom att skriva en insändare i Fagersta-Posten (18/1).

– När jag skrev insändaren hade jag inte käkat lunch på tre dagar. Då var jag sur, säger Julian Roberts som är elev på samhällsprogrammet på Brinellskolan.

– Man blir trött. Vi har idrott efter det här men man orkar ingenting, säger han.

Insändaren har fått skolmaten att debatteras och flera elever som tidningen pratat med tycker att köerna är ett problem.

Michelle Wolle köar tillsammans med klasskompisarna Cajsa Larson och Hedvig Ericsson.

– Lunchköerna är ett ganska stort problem, man riskerar att komma sent till lektionen, säger Michelle Wolle.

– Vi har varit tvungna att sluta lektionen tidigare för att vi ska hinna äta, säger Cajsa Larson.

Problemet är känt hos schemaläggarna på Risbroskolan och Brinellskolan.

– Vi tittar på hur mycket vi kan åstadkomma med schemat för att få ett jämnare flöde, säger Sara Sundh, biträdande rektor på Risbroskolan.

Två saker skolan måste anpassa sig till är att en lektion inte får brytas med rast mitt i och att lagen säger att eleverna inte får ha lunch för tidigt eller för sent, lunchen måste vara mellan klockan 11 och klockan 13.

– Vi kan inte göra mer med schemat. Det vi föreslagit att man kan titta närmare på är om det går att köpa en ny matdisk, så att eleverna kan ta mat på tre ställen i stället för två, säger Sara Sundh.

Ändringar har gjorts inför terminsstarten, eftersom det inte anses rimligt att elever ibland behövt köa i en halvtimme. Men fortfarande tycker många elever att trycket är högt, inte minst tisdagar och torsdagar.

På Brinellskolan går det kanske att påverka schemat. Rektorn Birgitta Björnberg beskriver att de försöker se om förändringar kan göras när det signaleras om långa köer.

– Men när elever äter på andra tider än vad som är tänkt blir det trångt. Det är inte bra. Man måste kunna få mat på den tid som lunchen är, säger Birgitta Björnberg, rektor på Brinellskolan.

I insändaren riktas också kritik mot kvalitén på en del av maten. Pastan beskrivs som överkokt. Köket i Fagerstahallen håller på att byggas om.

– Då kommer även bli så att man kan koka pasta där. Det som eleven säger att pastan är överkokt, det stämmer också ibland. Den fraktas från stora köket och pastan kokar efter i värmen, så det kommer bli bättre. De får potatis och ris därifrån i dag men det kommer även bli pasta, säger Elisabeth Åström, kostchef i Fagersta.

Annons