Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressade föräldrar utgör en trafikfara på skolgårdar

Rektorer runt om i Sverige är oroade. "Hur stressad man än är på morgonen måste man som skjutsande förälder ta hänsyn" säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Annons

Störst problem är när många bilar dyker upp samtidigt – något som ofta skapar kaos vid lämning och hämtning enligt 75 procent av de tillfrågade rektorerna. Foto: Janerik Henriksson / TT

Enligt årets undersökning från If är över 600 rektorer runt om i Sverige oroade för allvarliga trafikolyckor i samband med hämtning och lämning, en oro som statistiskt sett växer för varje år.

Det är elfte året i rad som If intervjuar över 1000 rektorer runt om i Sverige och Caroline Uliana ser allvarligt på de nya siffrorna.

– Vi har gjort den här undersökningen sedan 2007 och fortfarande kan man inte se mycket som går åt rätt håll. Att rektorerna ser fler föräldrar som struntar i trafikreglerna är oroande, säger Caroline Uliana i ett pressmeddelande.

I undersökningen framgår det att många föräldrar pratar i telefon samtidigt som de kör in och ut från skolgårdarna.

– Den som pratar i mobilen bakom ratten är distraherad och kan missa ett barn som plötsligt springer ut på vägen. Hur stressad man än är på morgonen måste man som skjutsande förälder ta hänsyn till det.

Men enligt Caroline Uliana så ligger inte allt ansvar hos vårdnadshavarna, även skolledningen bör se över scheman så inte alla eleverna börjar och slutar samtidigt, vilket bara 6 procent av skolorna har i dag.

– Tillsammans har vi ett gemensamt ansvar att se till att våra barn är säkra runt sin skola. För att bryta den negativa trenden måste skolledning, föräldrar och kommunansvariga se till att prioritera frågan högre. Det handlar om att ta ett större ansvar, både kollektivt och individuellt.

Annons